beskattning av EU-parlamentariker

Skriftlig fråga 2000/01:1526 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-25
Besvarad
2001-08-17
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 juli

Fråga 2000/01:1526

av Willy Söderdahl (v) till finansminister Bosse Ringholm om beskattning av EU-parlamentariker

Det har under årens gång funnits ett antal förslag på lönesättning och beskattning av EU-parlamentarikerna. Sveriges linje har varit att det ska vara liknande bestämmelser för EU-parlamentarikerna som det är för de nationella parlamentarikerna. Löner och ersättningar har ändrats vid några tillfällen och Sverige har där tills vidare godkänt de kompromisser som förhandlats fram. Sverige har tillsammans med bl.a. Danmark, Finland och Storbritannien inte givit vika vad gäller principen om att nationell beskattning ska gälla.

Nu har frågan varit uppe i EU-parlamentets rättsutskott, där man har gjort ett yttrande till kontaktgruppen för ledamotsstadgan. Parlamentet har tidigare inte haft samma åsikt som Sverige i fråga om beskattning.

Jag vill därför fråga finansministern om den svenska regeringen är på väg att kompromissa om beskattningen av EU-parlamentarikerna eller om man vidhåller principen om nationell beskattning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1526 besvarad av

den 17 augusti

Svar på fråga 2000/01:1526 om beskattning av EU-parlamentariker

Finansminister Bosse Ringholm

Willy Söderdahl har frågat mig om den svenska regeringen är på väg att kompromissa om beskattningen av ledamöterna i Europaparlamentet eller om regeringen vidhåller principen om nationell beskattning.

Sedan lång tid tillbaka pågår ett arbete med att ta fram en ledamotsstadga för Europaparlamentet. I detta arbete har en av de svåraste frågorna visat sig vara den om hur ledamöterna ska beskattas. Det är riktigt som Willy Söderdahl påpekar i sin fråga att Sverige tillhör de länder som värnar rätten att nationellt beskatta sina ledamöter.

Det svenska ordförandeskapet har försökt finna en kompromiss som skulle kunna föra frågan framåt. Syftet har varit att försöka uppnå enighet om en modell för beskattningen av ledamöterna som ger de länder som inte önskar en beskattning på EU-nivå möjlighet att behålla nationell beskattning.

De informella förslag som det svenska ordförandeskapet lagt fram har mottagits väl, även i kretsar som tidigare endast kunnat tänka sig en uteslutande beskattning på EU-nivå för samtliga ledamöter. Frågan är emellertid inte slutligen avgjord. Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur en ledamotsstadga exakt kommer att utformas. Arbetet kommer att fortgå under det belgiska ordförandeskapet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.