Till innehåll på sidan

Besittningsskydd i kommunalt ägda bostadsrätter

Skriftlig fråga 2016/17:483 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-09
Överlämnad
2016-12-12
Anmäld
2016-12-13
Svarsdatum
2016-12-27
Sista svarsdatum
2016-12-27
Besvarad
2016-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kommuner har enligt lag förtur till att köpa bostadsrätter, främst för att kunna lösa boendet för kommuninvånare som är i tillfälligt trångmål.  

Sydsvenskan rapporterar i artikeln Kommunens hyresgäster kan göra lägenhetsklipp (7 december 2016) att enbart Malmö stad äger ca 380 bostadsrätter, och trots att dessa var tänkta som tillfälliga lösningar för bostadslösa Malmöbor, medan man hittar lösningar på den reguljära bostadsmarknaden, har nu 268 hyresgäster besittningsskydd. De kan alltså bo kvar i sina lägenheter livet ut, och kommunen kan inte använda lägenheterna för att lösa nödsituationer för Malmöbor.

Det finns ingen anledning att kommuner ska ha förtur att köpa in lägenheter för att lösa nödsituationer om de inte kan användas som tillfälliga boenden för till exempel hemlösa eller nyanlända.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att kommunalt ägda bostadsrätters besittningsskydd inte ska gälla för hyresgäster, så att bostäderna kan användas för sitt riktiga ändamål?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:483 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08953/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:483 av Robert Hannah (L) Besittningsskydd i kommunalt ägda bostadsrätter

Robert Hannah har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att kommunalt ägda bostadsrätters besittningsskydd inte ska gälla för hyresgäster, så att bostäderna kan användas för sitt riktiga ändamål.

Inledningsvis vill jag säga att jag inte känner igen en beskrivning som går ut på att kommuner hyr ut lägenheter till personer som inte har behov av dem.

En kommun har vissa skyldigheter att ordna med bostad. En kommun som har förvärvat en bostadsrätt har, till skillnad från andra juridiska personer, alltid rätt att bli medlem i en bostadsrättsförening. En kommun behöver inte heller föreningens tillåtelse att hyra ut lägenheten i andra hand om lägenheten ska användas för permanentboende. En säljare av en bostadsrätt är däremot inte tvungen att sälja lägenheten till en kommun. Att en kommun har förtur till en bostadsrätt, som Robert Hannah påstår, stämmer alltså inte.

En kommun som vill försäkra sig om att en lägenhet endast ska användas för de som är i allra störst behov av den kan avtala med hyresgästen om att hyresgästen inte ska ha besittningsskydd till lägenheten. En sådan överenskommelse godkänns normalt av hyresnämnden. Kommunen kan då alltså säga upp hyresavtalet med den som bor i lägenheten när lägenheten behövs för någon som har ett större behov av den.

Eftersom kommunerna redan har den sorts flexibilitet vid uthyrning som Robert Hannah efterfrågar saknas det anledning för regeringen att vidta åtgärder.

Stockholm den 22 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.