Till innehåll på sidan

Besiktningspaketets påverkan på trafiksäkerheten

Skriftlig fråga 2016/17:186 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-21
Överlämnad
2016-10-24
Anmäld
2016-10-25
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

För ungefär ett år sedan presenterade Transportstyrelsen sin utredning Införlivande av besiktningspaketet som ett led i Sveriges implementering av EU:s nya gemensamma besiktningsdirektiv. I den föreslog Transportstyrelsen bland annat att inställelseintervallen för hur ofta vi besiktigar våra bilar i Sverige ska ändras, från dagens system där man besiktigar bilen första gången när den är tre år gammal, därefter vid fem års ålder och därefter årligen, till att första tillfället ska vara vid fyra års ålder och därefter så sällan som vartannat år. Förslaget mötte direkt kritik både i medierna och i remissomgången från bland annat NTF, Motormännen och Trafikverket för att det riskerar trafiksäkerheten och motarbetar både nollvisionen och Sveriges ambitiösa klimatmål.

Under sin beredning av bet. 2015/16:TU11 i våras konstaterade trafikutskottet att vi instämmer i vikten av att regeringen införlivar EU:s så kallade besiktningspaket på ett sätt som gör att Sveriges höga ambitioner vad gäller trafiksäkerhet och miljöhänsyn kvarstår. Inför regeringens beredningsarbete ville utskottet därför framföra att Sverige inte bör anpassa intervallet mellan besiktningstillfällen till det som är minimikravet enligt EU-direktivet.

Samtidigt konstaterar regeringen tyvärr i sin budgetproposition att förbättringstakten för vägtrafiksäkerheten tycks ha avtagit de senaste åren, och Trafikverket beskriver i prognoser att målet om max 220 omkomna till 2020 inte kommer att nås om inte ytterligare åtgärder vidtas. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur ser statsrådet på den i dag väl fungerande årligt återkommande besiktningskontrollen för att säkerställa funktion och teknik på fordonsflottan och för att inte riskera trafiksäkerheten och den svenska nollvisionen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:186 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/06588/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:186 av Anders Åkesson (C) Besiktningspaketets påverkan på trafiksäkerheten

Anders Åkesson har frågat mig hur jag ser på den i dag årligt återkommande kontrollbesiktningen för att säkerställa funktion och teknik på fordonsflottan och för att inte riskera trafiksäkerheten och den svenska nollvisionen.

På EU-nivå antogs 2014 det så kallade ”besiktningspaketet” som består av tre direktiv som reglerar periodisk provning av fordon och tekniska vägkontroller. EU-direktiven ska vara införlivade i samtliga medlemsstater maj 2017 och ska tillämpas från och med maj 2018.

Det förslag som Anders Åkesson refererar till, om intervall för kontrollbesiktning, ingick som ett delförslag i Transportstyrelsens redovisning av hur besiktningspaketet kan införlivas i svensk rätt. Transportstyrelsens utredning har remitterats till berörda intressenter.

Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen har för avsikt att senast i början av 2017 ta ställning till hur besiktningspaketet kommer att införlivas i svensk rätt.

Regeringen arbetar för ökad säkerhet och trygghet på vägarna, för minskade utsläpp av växthusgaser och föroreningar samt för en hälsosam miljö. För att Sverige ska klara de nationella målsättningarna för säkerhet, miljö och hälsa med utgångspunkt i nollvisionen och miljökvalitetsmålen är det därför viktigt att vi i Sverige kontrollerar fordon. Dessa mål kommer att vägas in i regeringens bedömning kring hur besiktningsreglerna bör utformas i framtiden.

Stockholm den 2 november 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.