Bemötande gentemot oskyldig

Skriftlig fråga 2006/07:1317 av Hammarbergh, Krister (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-07
Anmäld
2007-06-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-06-14
Besvarad
2007-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga

2006/07:1317 Bemötande gentemot oskyldig

av Krister Hammarbergh (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under en dramatisk polisjakt i Haparanda natten mot lördagen stormade polisens insatsstyrka fel lägenhet i försöken att få fast en pistolbeväpnad rånare. I lägenheten befann sig i stället en ung kvinna som väcktes av att maskerade poliser höll fast henne i armar och ben samtidigt som lägenheten genomsöktes. När polisen insett sitt misstag lämnade de kvinnan, en stund senare kommer en uniformerad polisman och förklarar att man inte varit ute efter henne. Hon får ingen förklaring eller ursäkt för det inträffade. Naturligtvis blir kvinnan rädd och upplever sig behandlad på ett kränkande sätt. Kvinnan fick själv på eget initiativ, tillsammans med sin far, kontakta polisen under helgen för att få en förklaring till det inträffade.

Vid denna typ av insats som naturligt upplevs som skrämmande och kränkande för en oskyldig person är det rimligt att polisen själv kan ta initiativ till en kontakt för att kunna förklara det inträffade. Oavsett situationens allvar är det viktigt att poliskåren bemöter människor på ett respektfullt och förtroendeingivande sätt.

Med anledning av det inträffade och vad justitieministern tidigare uttalat om ett bra bemötande gentemot allmänhet och brottsoffer från polisens sida så vill jag ställa följande fråga till justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att polisväsendet förbättrar sitt bemötande gentemot allmänheten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1317 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 juni

Svar på fråga

2006/07:1317 Bemötande gentemot oskyldig

Justitieminister Beatrice Ask

Krister Hammarbergh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att polisväsendet förbättrar sitt bemötande gentemot allmänheten. Frågan är ställd mot bakgrund av uppgifter om att polisen efter ett ingripande inte tog hand om den person som oskyldigt blivit drabbad.

Så som händelsen beskrivits i medierna skulle sannolikt var och en av oss ha blivit både rädd och upprörd. När en händelse av det här slaget inträffar måste självklart polisen agera professionellt gentemot den som av misstag blivit föremål för ett polisingripande.

Regeringen fäster stor vikt vid att förbättra polisens bemötande av allmänhet och brottsoffer. Vid Rikspolisstyrelsen pågår ett aktivt arbete med bemötandefrågor. De lyfts bland annat fram i flera av de nationella strategier, bland annat på brottsofferområdet, som styrelsen tar fram. Bemötandefrågorna har också en central plats i Polisutbildningsutredningen som nyligen överlämnade sitt delbetänkande till regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.