Bemanningen hos polisen

Skriftlig fråga 2005/06:1737 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-01
Anmäld
2006-06-01
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2005/06:1737 av Bertil Kjellberg (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Bemanningen hos polisen

Justitieministern har under våren i flera debatter uppgett att polisen de senaste åren tillförts mycket stora resurser både vad gäller personal och ekonomiskt anslag. Verkligheten ser dock annorlunda ut. För ett tag sedan inträffade på kvällstid ett lägenhetsbråk samt ett ingripande i en affär i centrala Sundsvall samtidigt. Detta upptog all tid för de två polispatruller som var i tjänst.

Samtidigt blir två unga kvinnor som körde bil i Ånge kommun förföljda av en man som kör rattfull. Trots att kvinnorna slog larm fick de ingen hjälp förrän de körde över gränsen till Jämtland. Bemanningen hos polisen i Västernorrland är låg under vardagskvällar. I Ånge finns bara tre poliser som tjänstgör och det sker till största delen på vardagar under dagtid.

Vilka åtgärder ämnar justitieministern vidta för att utöka antalet polispatruller?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1737 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1737 om bemanningen hos polisen

Justitieminister Thomas Bodström

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utöka antalet polispatruller. Frågan är ställd mot bakgrund av att Bertil Kjellberg anser att bemanningen hos polisen i Västernorrland är låg under vardagskvällar.

Det är angeläget att polisen är närvarande i samhället för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det är bland annat därför som den socialdemokratiska regeringen satsat kraftigt på polisen. Sedan år 2000 har polisens anslag ökat med 2,7 miljarder och vi har i dag 1 500 fler poliser. Västernorrland har också fått del av denna satsning.

Med denna kraftiga satsning på polisen har regeringen sett till att det finns goda förutsättningar för polisen att bedriva sin verksamhet. När det gäller fördelningen av medel mellan polismyndigheterna är det Rikspolisstyrelsens ansvar. Det är sedan polismyndigheterna själva som ansvarar för fördelningen av poliser och civila inom myndigheten.

Polisarbete är självfallet inte bara en fråga om resurser. Det är också viktigt att fokusera på effektiviteten i polisens arbete för att säkerställa att den hittills gjorda satsningen ger resultat. I det ligger bland annat att poliser i varje kommun ska arbeta på de tider och de platser där de bäst behövs. Det är polismyndigheternas ansvar att bedöma hur bemanningen ska se ut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.