Bekämpning av smitta bland yngre

Skriftlig fråga 2020/21:3424 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-09
Överlämnad
2021-08-10
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-24
Sista svarsdatum
2021-08-24
Besvarad
2021-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När Tysklands elever återvänder till sina respektive skolor möter de mobila vaccinationscentraler. De erbjuds och förväntas dessutom ha ansiktsmasker i klassrummen, och snabbtestning sker flera gånger i veckan. I allt fler EU-länder vaccineras elever från och med tolv års ålder med syftet att förhindra svår sjukdom och samtidigt minska risken för ökad smitta.

Det är inte konstigt att land efter land väljer att bekämpa smittspridningen bland yngre. Bland annat amerikanska CDC har presenterat siffror (från databasen covid-net) som visar hur antalet sjukhusinläggningar som är associerade med covid-19 hos barn under fem år tredubblades under första halvan av juli. CDC kan konstatera att även små barn riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Mot bakgrund av hur situationen hitintills har sett ut i Sverige finns det skäl att oroas över regeringens och berörda myndigheters senfärdighet beträffande arbetet med att förhindra smitta bland yngre. Detta är inte minst aktuellt eftersom deltavarianten just nu härjar i Sverige samtidigt som vi är många som är måna om att barn och unga fortsatt får tillgång till den undervisning de har rätt till.

I stället för att informera om riskerna med viruset och lyfta relevant vetenskap har man i Sverige i många fall kommit att släta över eller tona ned riskerna med smittspridningen bland yngre. Inte sällan sprids dessutom myten, som började spridas av myndighetspersoner våren 2020, att ”barn inte blev sjuka” i covid-19 – trots vetskapen att ett flertal svenska barn har dött av covid-19 och ytterligare tusentals barn har fått sin tillvaro förstörd efter att ha drabbats av långtidscovid.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till riktade insatser likt de vi ser i Tyskland i syfte att minska smittspridningen bland unga, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3424 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/05764 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3424 av Markus Wiechel (SD)
Bekämpning av smitta bland yngre

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen kommer ta initiativ till riktade insatser i syfte att minska smittspridningen bland unga.

Regeringen och berörda myndigheter har sedan starten av pandemin vidtagit omfattande åtgärder för att begränsa smittspridningen av covid-19. Åtgärderna har bestått av såväl rättsligt bindande restriktioner som råd och rekommendationer.

Regionerna har ett operativt ansvar för smittskyddsåtgärder på regional nivå. När det gäller skolan har huvudmännen ansvar för att följa lagar, regler och rekommendationer från myndigheter, vilket bland annat innefattar ansvar att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning i skolmiljön.

En viktig del av bekämpandet av pandemin är vaccinering mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn, från det år man fyller 16 år samt av barn från 12 år och uppåt med vissa medicinska tillstånd, ska vaccinera sig. Pandemin är inte över och att följa gällande restriktioner, råd och rekommendationer samt att de som erbjuds vaccin tar vaccinet är centralt för att minska smittspridning. Regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder om så bedöms nödvändigt.

Stockholm den 24 augusti 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.