Behovsprövning av barnbidraget

Skriftlig fråga 2008/09:35 av Lundh, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-24
Anmäld
2008-09-25
Besvarad
2008-10-01
Svar anmält
2008-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 september

Fråga

2008/09:35 Behovsprövning av barnbidraget

av Fredrik Lundh (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Nu i september för 60 år sedan infördes det allmänna barnbidraget. Det är ett system där alla barn är värda lika mycket oavsett föräldrarnas inkomst. Denna 60-åriga reform är fortfarande en viktig och grundläggande del av vår gemensamma välfärd. 

I Sverige finns 252 000 fattiga barn, enligt Rädda Barnens fattigdomsindex. För dessa kan barnbidraget vara skillnaden mellan att få mat på bordet eller inte. Samtidigt föreslås det då och då att barnbidraget borde behovsprövas och att det endast skulle delas ut till de familjer som verkligen behöver det för att kunna försörja sig själva och sina barn. Bland annat föreslog näringsministern och vice statsministern Maud Olofsson det nyligen.

Vi socialdemokrater menar att behovsprövning, förutom ökad byråkrati, skulle leda till att sortera barn efter familjens inkomster. I stället för att motverka utanförskap och klassklyftor skulle den skapa nya. Ett behovsprövat barnbidrag skulle tappa den legitimitet som ett generellt bidrag har.

Jag vill därför fråga socialministern om han avser att verka för att införa behovsprövning av barnbidraget.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:35 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 1 oktober

Svar på fråga

2008/09:35 Behovsprövning av barnbidraget

Socialminister Göran Hägglund

Fredrik Lundh har frågat mig om jag avser att verka för att införa behovsprövning av barnbidraget.

Den kunskap vi har i dag visar att barnbidraget fungerar mycket väl och spelar en viktig roll för barnfamiljernas ekonomiska situation. Denna del av det familjepolitiska stödet har en mycket hög legitimitet bland barnfamiljerna och i befolkningen som helhet. Den generella inriktningen utan inkomstprövning ger barnfamiljerna en stor ekonomisk självständighet. Regeringens ambition är att den ekonomiska familjepolitiken ska utformas så att en kombination av arbete och familjeliv underlättas. Barnbidraget ligger väl i linje med denna inriktning och att familjepolitiken så långt som möjligt ska vara stödjande och inte styrande.

Frågan om att inkomstpröva barnbidraget är inte ny utan har funnits med i debatten länge. Den har avvisats förr, och regeringen har inte några planer på att förändra den nuvarande situationen med generella barnbidrag. En inkomstprövning innebär marginaleffekter och riskerar att påverka arbetsutbudet negativt och skulle också medföra stora administrativa kostnader.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.