Till innehåll på sidan

Behov av satsningar på arbetsmarknadsutbildning i Gävleborgs län

Skriftlig fråga 2011/12:182 av Andersson, Ulla (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-25
Anmäld
2011-11-29
Besvarad
2011-11-30
Svar anmält
2011-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2011/12:182 Behov av satsningar på arbetsmarknadsutbildning i Gävleborgs län

av Ulla Andersson (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Gävleborgs län har landets högsta arbetslöshet, vilket ska sättas i relation till att det råder massarbetslöshet i Sverige. Gävleborgs län är nu, i oktober 2011, ensam i Sverige om att ha en arbetslöshet på över 11 procent av arbetskraften. Gävleborgs 11,4 procent arbetslösa av arbetskraften 16–64 år kan exempelvis jämföras med Dalarnas 7,6 procent. Antalet varsel om uppsägningar ökade i länet med 263 procent i oktober, och antalet företagskonkurser ökade med 163 procent under samma månad. Sysselsättningen i länet verkar ha minskat sedan i somras. Under vecka 45 var nästan var femte länsinvånare, 19,3 procent, som ingår i arbetskraften inskriven på länets Arbetsförmedlingar, totalt 26 220 personer. Utöver de 15 454 arbetslösa i länet finns exempelvis 4 367 inskrivna arbetssökande med svag ställning på arbetsmarknaden, varav många riskerar att bli arbetslösa om konjunkturen vänder ned mer kraftfullt. En del i denna problematik är att alltför många av dagens arbetslösa riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden även när det väl vänder igen. Särskilt alarmerande är arbetslösheten bland utrikesfödda. Under vecka 46 deltog endast 353 personer av 15 539 arbetslösa i Gävleborg i arbetsmarknadsutbildning, vilket är 2,3 procent av samtliga arbetslösa. Detta är dessutom 17,3 procent färre i arbetsmarknadsutbildning än för ett år sedan. Samtidigt finns flera kartläggningar gällande exempelvis arbetslösa ungdomar i länet som visar att merparten av dessa saknar komplett eller adekvat utbildning. Man kan fråga sig hur de arbetssökande ska klara av de allt högre trösklarna på arbetsmarknaden utan en rejäl satsning på arbetsmarknadsutbildning.

Vilka åtgärder är arbetsmarknadsministern beredd att vidta för att Arbetsförmedlingen ska klara sitt matchningsuppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:182 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 30 november

Svar på fråga

2011/12:182 Behov av satsningar på arbetsmarknadsutbildning i Gävleborgs län

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Ulla Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Arbetsförmedlingen ska klara sitt matchningsuppdrag.

Sedan regeringen tillträdde 2006 har vårt viktigaste mål varit att få fler i arbete och färre utanför arbetsmarknaden. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att uppnå målet, till exempel satsningen på yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning, så kallad yrkesvux, vilken redan har inneburit bättre möjligheter för vuxna att stärka sin kompetens. Givetvis syftar dessa satsningar till att underlätta omställningen för alla som är eller riskerar att bli arbetslösa, oavsett var i Sverige de bor. Enligt den senaste arbetskraftsundersökningen har vi i Sverige nu 65 000 fler sysselsatta än vi hade för ett år sedan. Utgångsläget är bra, även om det som Ulla Andersson påpekar, finns regionala skillnader inom landet.

Företagsverksamhet inom alla branscher är ett annat mycket viktigt mål för regeringens samlade politik. Vi bedriver därför en aktiv regional tillväxtpolitik och näringspolitik för att stärka förutsättningarna för tillväxt i alla delar av landet.

För att möta inbromsningen som nu sker i ekonomin har regeringen lagt fram ett arbetsmarknadspaket på totalt mer än 3,5 miljarder kronor för 2012 i syfte att stärka Arbetsförmedlingen. Paketet innehåller både strukturella åtgärder för att minska långtidsarbetslösheten och temporära åtgärder för att möta inbromsningen på arbetsmarknaden. Till exempel satsar vi 1,2 miljarder kronor för att stärka personalresurserna på Arbetsförmedlingen, i syfte att förbättra matchningen, uppföljningen och stödet till de arbetslösa. Kvaliteten och aktiviteten i jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar ska höjas och Arbetsförmedlingens arbete ska kunna bedrivas effektivare.

Vidare inrättar regeringen fler platser i både arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik. Resurser tillförs för motsvarande 1 150 platser i arbetsmarknadsutbildning och ytterligare 4 300 platser i arbetspraktik under 2012. Därtill kommer 1 000 utbildningsplatser för deltagare i sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin. Förra året genomgick ca 70 000 personer en arbetsmarknadsutbildning eller en förberedande utbildning inom Arbetsförmedlingens försorg. Även regeringens satsning på etableringsreformen för vissa nyanlända invandrare som trädde i kraft den 1 december 2010 bidrar till att förbättra situationen för utrikes födda på arbetsmarknaden.

Precis som Ulla Andersson anser regeringen att arbetslösa ungdomar som inte har klarat av skolan riskerar att möta en tuff framtid på arbetsmarknaden och att de därför behöver extra stöd för att öka sin anställningsbarhet.

År 2010 infördes en studiemotiverande utbildning vilken genomförs i folkhögskolans regi och riktar sig till ungdomar som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning. Satsningen, som är tillfällig och tillgänglig för ungdomar inom och utanför garantierna från första dagen i arbetslöshet, kommer att förlängas med två år till och med 2013.

Arbetslösa ungdomar i åldrarna 20–24 år som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning kan också sedan den 1 januari 2011 tillfälligt få studiemedel med den högre bidragsnivån inom studiemedlet, för studier på grundskole- eller gymnasienivå. Målgruppen är deltagare i jobbgarantin för ungdomar samt jobb- och utvecklingsgarantin som avbrutit studier före halvårsskiftet 2010. Studiemedel med den högre bidragsnivån lämnas för studier som påbörjas under 2011 och 2012 och lämnas till dess att slutbetyg erhålls på antingen grundskole- eller gymnasienivå, dock längst under tre år.

Båda dessa satsningar syftar just till att motivera ungdomarna att återgå till studier för att de ska stå bättre rustade för att möta de krav som ställs på dagens arbetsmarknad.

Detta var några exempel på åtgärder som regeringen har vidtagit för att Arbetsförmedlingen ska lyckas med sitt matchningsuppdrag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.