Behandlingen av våra äldre

Skriftlig fråga 2020/21:3352 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-15
Överlämnad
2021-07-15
Besvarad
2021-07-29
Sista svarsdatum
2021-07-29
Svarsdatum
2021-07-29
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Samnytt rapporterar att anställda vid ett äldreboende i Partille lämnade en vårdtagare hängande i en sele inför ett toalettbesök eftersom personalens arbetsskift var över. Vårdtagaren tvingades i stället uträtta sina behov över en papperskorg. För att händelsen inte ska upprepas har kommunen undersökt personalens värdegrund.

Det var i samband med att personalen skulle hjälpa åldringen från sängen till badrummet som en av de anställda meddelade att arbetsskiftet var över och därför lämnade boendet. Vårdtagaren fick sitta kvar i en sele i lyftanordningen och uträtta sina behov över en papperskorg.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Kommunen meddelar att de har vidtagit åtgärder i form av att kontrollera personalens kunskap kring lyft och rutiner men även värdegrundsarbete.

Även om äldreomsorgen ligger inom kommunens kompetens är detta tyvärr inte ett enskilt exempel på hur äldre blivit behandlade i Sverige på senare tid.

Av denna anledning vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder med anledning av hur våra äldre behandlas inom äldreomsorgen i Sverige i dag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3352 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/05554 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3352 av Björn Söder (SD)
Behandlingen av våra äldre

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder med anledning av hur våra äldre behandlas inom äldreomsorgen i Sverige i dag.

Inledningsvis vill jag framhålla och understryka att alla människor med äldreomsorg har rätt till en äldreomsorg av god kvalitet. Generellt sett håller den svenska äldreomsorgen en hög kvalitet. Det är många vård- och omsorgsgivare som bedriver ett bra arbete med äldreomsorgen och många äldre som enligt brukarundersökningar är nöjda med sin äldreomsorg. Det innebär inte att den inte kan bli bättre. Allvarliga fall och händelser liknande denna kan naturligtvis aldrig accepteras. Insatser inom äldreomsorgen ska präglas av respekt för den enskildes självbestämmanden, integritet, trygghet och värdighet.

Det är regeringens uppfattning att en äldreomsorg av god kvalitet förutsätter tillgång till kompetent personal med förutsättningar att utföra ett gott arbete. Inte minst är kompetensen hos undersköterskor viktig för att kvalitet och säkerhet inom vården och omsorgen av äldre ska kunna upprätthållas och förbättras ytterligare. Fler anställda med rätt kompetens, färre tidsbegränsat anställda och fler heltidsanställda, kommer att bidra till att stärka äldreomsorgen.

För att höja kompetensen inom den kommunalt finansierade vården och omsorgen om äldre ytterligare har regeringen genom satsningen äldreomsorgslyftet åstadkommit en möjlighet för ny och befintlig personal att utbilda sig på betald arbetstid. Regeringen anser också att kompetensen hos undersköterskor behöver säkerställas. Beslutet om att yrket undersköterska ska ha en skyddad yrkestitel träder därför i kraft den 1 juli 2023. Genom regleringen tydliggörs vilken kompetens en person med titeln undersköterska har, vilket ska bidra till trygghet för patienter, brukare och anhöriga.

I slutet av förra året tillsatte regeringen även en utredning med uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Syftet är att ge äldreomsorgen ett tydligare lagreglerat uppdrag och innehåll och att åstadkomma långsiktiga förutsättningar. På så sätt ska lagen understödja och bidra till att kvaliteten i äldreomsorgen höjs. I uppdraget ingår också att föreslå bestämmelser som reglerar en ordning för en nationell omsorgsplan samt att överväga och lämna förslag på hur den medicinska kompetensen kan stärkas i verksamheten. Utredningen ska överlämna sitt betänkande i juni 2022.

Jag vill också lyfta fram och påminna om det permanenta årliga resurstillskott om 4 miljarder kronor som genom budgetpropositionen för 2021 fördelats till kommunerna för att skapa ökade förutsättningar att stärka äldreomsorgen.

Regeringen kommer även fortsättningsvis att följa utvecklingen av äldreomsorgen noggrant och vid behov vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 29 juli 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.