Till innehåll på sidan

begränsningar för samordning av den allmänna kollektivtrafiken samt övriga samhällsbetalda resor

Skriftlig fråga 2003/04:778 av Nordquist, Kaj (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-17
Anmäld
2004-02-17
Besvarad
2004-02-25
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga 2003/04:778

av Kaj Nordquist (s) till finansminister Bosse Ringholm om begränsningar för samordning av den allmänna kollektivtrafiken samt övriga samhällsbetalda resor

Ett EU-direktiv (92/50) sätter stopp för kommuner, landsting och trafikhuvudmän att organisera gemensamma beställningscentraler. En sådan samordning skulle kunna ge möjlighet att delvis bromsa kostnadsutvecklingen. En förutsättning är dock att lagen om offentlig upphandling modifieras så att ägarna ska kunna överföra sina beställningscentraler till sina trafikhuvudmän utan föregående upphandling.

I propositionen Mer tillgänglig kollektivtrafik (prop. 1996/97:115) beskrivs mycket tydligt målen för den allmänna kollektivtrafiken. Där står om ambitionen att göra den allmänna kollektivtrafiken mer tillgänglig för funktionshindrade. Syftet var vidare att stora kostnadsökningar för särlösningar i form av färdtjänst skulle begränsas genom ändrade resvanor. Detta skulle ske genom ökat resande för funktionshindrade i den ordinarie linjetrafiken och genom samordning av olika slag av offentligt betalda resor. Det ter sig dock märkligt att primär- och sekundärkommuner utifrån ovanstående resonemang inte ska kunna samordna verksamheten på ett ekonomisk rationellt sätt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern om han har för avsikt att genom ändring i lagstiftningen ge ägarna möjligheter att överföra sina beställningscentraler till sina trafikhuvudmän utan föregående upphandling och möjlighet att samordna upphandling av olika trafikformer enligt ett och samma kapitel i lagen om offentlig upphandling (14.3.3).

Svar på skriftlig fråga 2003/04:778 besvarad av

den 25 februari

Svar på fråga 2003/04:778 om begränsningar för samordning av den allmänna kollektivtrafiken samt övriga samhällsbetalda resor

Finansminister Bosse Ringholm

Kaj Nordquist har frågat mig om jag har för avsikt att genom ändring i lagstiftningen ge ägarna till beställningscentraler möjligheter att överföra sina centraler till sina trafikhuvudmän utan föregående upphandling och möjlighet att samordna upphandling av olika trafikformer enligt ett och samma kapitel i lagen om offentlig upphandling (LOU).

Reglerna om offentlig upphandling styrs av ett antal EG-direktiv. Ett av direktiven reglerar upphandling av tjänster (92/50/EEG), som motsvaras av 5 kap. LOU och ytterligare ett reglerar upphandling inom vatten-, energi-, transport- och telekommunikationssektorerna (93/38/EEG), som motsvaras av 4 kap. LOU. Upphandling av kollektivtrafik omfattas av det senare direktivet och upphandling av andra transporttjänster omfattas av det förstnämnda. På dessa områden som styrs av EG-direktiv tvingas vi att i den svenska lagstiftningen följa de gemenskapsrättsliga reglerna.

Europaparlamentet och rådet har nyligen antagit nya EG-direktiv om offentlig upphandling. De nya direktiven innehåller bestämmelser som ger de upphandlande enheterna möjlighet att använda sig av inköpscentraler, det vill säga upphandlande myndigheter som anskaffar varor och tjänster för andra upphandlande enheter eller genomför upphandlingar avsedda för andra upphandlande enheter. Köp från en sådan inköpscentral behöver således inte föregås av upphandling. Dessa regler kommer att ge trafikhuvudmännen möjlighet att samordna olika slag av offentligt betalda resor oavsett om de regleras enligt bestämmelserna för linjetrafik eller inte.

De nya EG-direktiven om offentlig upphandling ska införlivas i svensk lagstiftning. En utredning ska inom kort tillsättas med uppdrag att utarbeta ett förslag till ny lag om offentlig upphandling.

I avvaktan på de nya reglerna finns möjligheten att de länstrafikansvariga använder sig av möjligheten att bilda ett kommunalförbund som trafikhuvudman enligt 5 § lagen (1997:734) om ansvar för viss kollektiv persontrafik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.