Till innehåll på sidan

Befrielse från medborgarskap vid risk för tvångsgifte

Skriftlig fråga 2017/18:570 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-11
Överlämnad
2018-01-11
Anmäld
2018-01-16
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Enligt den svenska medborgarskapslagen får den som är eller önskar bli utländsk medborgare befrias från sitt svenska medborgarskap efter ansökan. Befrielse skall medges den som saknar hemvist i Sverige. Den som har hemvist i Sverige får vägras befrielse endast om det finns särskilda skäl.

Om en sådan ansökan gäller ett barn ska båda vårdnadshavarna eller den som har ensam vårdnad skriva under ansökan. Om barnet har fyllt 12 år måste barnet samtycka till att få bli befriad från svenskt medborgarskap. Ett barn kan heller inte ensamt ansöka om medborgarskap på nytt.

Den 5 januari rapporterade Dagens Nyheter om en ung flicka i Mjölby som enligt uppgift förts till sina föräldrars hemland och där utsatts för försök till tvångsgifte. Enligt rapporteringen fick flickan hjälp att ta sig tillbaka till Sverige, men väl här visade det sig att pappan upphävt hennes svenska medborgarskap.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Har regeringen för avsikt att genomföra ändringar i tillämplig lagstiftning för att undvika att vårdnadshavare ansöker om befrielse från medborgarskap för barn som löper risk för tvångsgifte?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:570 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



PAGE

2


Dnr Ju2018/00400/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:570 av Johan Forssell (M) Befrielse från medborgarskap vid risk för tvångsgifte

Johan Forssell har frågat mig om regeringen har för avsikt att genomföra ändringar i tillämplig lagstiftning för att undvika att vårdnadshavare ansöker om befrielse från medborgarskap för barn som löper risk för tvångsgifte.

Den som är eller önskar bli utländsk medborgare får på ansökan befrias från sitt svenska medborgarskap. Befrielse ska medges den som saknar hemvist i Sverige. Den som har hemvist i Sverige får vägras befrielse endast om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel gälla barn omhändertagna enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga som genom befrielse skulle riskera att skadas, eller personer misstänkta för brott som genom befrielse skulle uppnå otillbörliga fördelar gentemot staten. Skulle Migrationsverket få indikation om att det föreligger risk för tvångsgifte och sökanden har hemvist i Sverige kan en utredning vidtas, en orosanmälan upprättas och ansökan om befrielse från medborgarskap vägras.

I första hand är det andra myndigheter och verksamheter som är bäst lämpade att upptäcka om barn med svenskt medborgarskap riskerar att utsättas för tvångsäktenskap eller hedersrelaterad brottslighet, men på regeringens uppdrag har Migrationsverket utarbetat en handlingsplan för jämställdhetsintegrering 2016-2018 som bl.a. ska bidra till att motverka hedersrelaterat våld. Migrationsverket deltar också i myndighetsnätverken ”Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid” och ”Gift mot sin vilja”. Enligt tilläggsdirektiv till Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv (Ju 2017:06) ska utredningen bl.a. analysera och ta ställning till möjligheterna att införa mer effektiva verktyg för att förebygga och förhindra att personer med anknytning till Sverige tvingas ingå äktenskap eller könsstympas utomlands.

Sverige har åtaganden enligt 1997 års Europeiska konvention om medborgarskap där det slås fast att varje konventionsstat ska tillåta avsägelse av medborgarskap förutsatt att det inte leder till statslöshet. I nationell lagstiftning får dock föreskrivas att avsägelse endast får göras av medborgare som har varaktig hemvist utomlands.

Regeringen följer frågan noggrant men har inte för närvarande några förslag till förändringar av reglerna för befrielse från svenskt medborgarskap.

Stockholm den 24 januari 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.