Till innehåll på sidan

Befrielse från förmånsbeskattning vid vissa transporter

Skriftlig fråga 2019/20:1702 av Niklas Wykman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-30
Överlämnad
2020-07-01
Sista svarsdatum
2020-07-15
Svarsdatum
2020-08-06
Besvarad
2020-08-06
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är viktigt att Sverige står samlat när coronakrisen drabbar hela samhället. Ska vi ta oss igenom detta är det avgörande att vi stöttar sjukvården och äldreomsorgen så gott vi kan.

Regeringen har, efter att Moderaterna länge drivit frågan, föreslagit en tillfällig skattefrihet för förmån av friparkering i anslutning till arbetsplatsen. Dock ansåg riksdagen att regeringen inte gjort tillräckligt i sitt förslag då transporter till och från arbetet och fria måltider som ges till personal i vård- och omsorgsverksamhet fortfarande skulle förmånsbeskattas. Riksdagen riktade därför ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt återkomma till riksdagen med förslag om ändringar i lagstiftningen för att säkerställa att sådana förmåner undantas från beskattning.

Nu har regeringen skickat förslaget om att införa en tillfällig skattefrihet för förmån av fri kost för bland annat vård- och omsorgspersonal på remiss. Dock har inte regeringen ännu presenterat något initiativ eller åtgärd för att transporter till och från arbetet ska befrias från förmånsbeskattning.

Det är inte rimligt att en sjuksköterska ska behöva betala mer skatt och ägna tid åt komplicerade deklarationer för att vederbörande exempelvis får fria resor till arbetet under pandemin. Det är därför av stor vikt att regeringen levererar på det tillkännagivande som riksdagen röstat igenom och säkrar att de som arbetar i frontlinjen i kampen mot coronaviruset inte ska förmånsbeskattas för fria resor till och från arbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Med anledning av riksdagens tillkännagivande – när kommer finansministern att återkomma med konkreta åtgärder som säkrar att transporter till och från arbetet för personal i vård- och omsorgsverksamhet inte ska förmånsbeskattas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1702 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/03068/S1

Finansdepartementet

Finansminister

n

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1702 av Niklas Wykman (M)
Befrielse från förmånsbeskattning vid vissa transporter

Niklas Wykman har med anledning av riksdagens tillkännagivande frågat mig när jag kommer att återkomma med konkreta åtgärder som säkrar att transporter till och från arbetet för personal i vård- och omsorgsverksamhet inte ska förmånsbeskattas.

Utgångspunkten i det svenska skattesystemet är att reglerna ska vara generella och inte undanta exempelvis vissa grupper av anställda. Det innebär att samma skatteregler ska gälla för alla personer med inkomst av tjänst och ersättning för arbete ska beskattas lika oavsett om den delats ut i form av lön eller som en förmån. Med anledning av den kris som orsakats av sjukdomen covid-19 har regeringen infört bestämmelser som innebär tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering och gåva till anställda. Riksdagen beslutade den 27 maj 2020 om ett tillkännagivande som innebär att regeringen ska återkomma med ett förslag om tillfälligt slopad förmånsbeskattning av fria måltider samt transporter till och från arbetet för personal i vård- och omsorgsverksamhet (rskr. 2019/20:276). Efter tillkännagivandet har ett förslag remitterats som syftar till att från förmånsbeskattning undanta måltider som lämnas av allmänheten i syfte att visa anställda uppskattning och stöd.

Tillkännagivandet om att tillfälligt undanta personal i vård- och omsorgsverksamhet från förmånsbeskattning av transporter till och från arbetet analyseras för närvarande i Regeringskansliet. I sammanhanget kan det noteras att Skatteverket har fattat ett ställningstagande som innebär att om en anställd under covid-19-pandemin får taxiresor eller en liknande reseförmån av sin arbetsgivare bör förmånen inte värderas till en högre kostnad än som motsvarar vad en resa inom kollektivtrafiken hade kostat (dnr 8-328995), vilket ska tillämpas från och med mars 2020. Skatteverket bedömer att detta utgör den normala inbesparingen av privata levnadskostnader för den anställda. När analysen är färdig kommer jag återkomma till Riksdagen.

Stockholm den 6 augusti 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.