Befrielse från bränsleskatt

Skriftlig fråga 2015/16:982 av Per Lodenius (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-15
Överlämnad
2016-03-15
Anmäld
2016-03-16
Svarsdatum
2016-03-23
Sista svarsdatum
2016-03-23
Besvarad
2016-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverkets tolkning av vilken typ av trafik som ska ha befrielse från bränsleskatt slår hårt mot landsbygden, inte minst mot skärgården. Man är helt beroende av en fungerande trafik på sjön eller via luften. Nu hotas dock en levande skärgård, de som bor där liksom de företag som verkar i vår skärgård, av Skatteverkets tolkning när det gäller skatt på bränsle.

Skatteverkets nuvarande tolkning är att det endast är tabellbunden linjetrafik för passagerare som beviljas skattebefrielse på bränslet. När det gäller taxibåtstrafik får den ej vara förbeställd, vilket den i stort sett nästan alltid är i dag. Om den är förbeställd är Skatteverkets tolkning att beställaren hyr fartyg med skeppare, varvid skattebefrielse ej tillämpas. Denna tolkning betyder i princip att det inte finns någon taxibåtstrafik i skärgårdarna. Det är omöjligt att stå på en brygga och ”lifta” om nu en taxibåt skulle råka åka förbi. Denna tolkning är helt absurd.

En annan befängd tolkning är att resande, som åker annan transport än linjebunden, ska ange syftet med resan och passagerarförteckning ska göras. Är det meningen att varje enskild passagerare, företag eller organisation ska tvingas uppge resans syfte? Hur går detta ihop med principen om personlig integritet och företags affärshemligheter och konkurrenters insyn i ett företags planering?

Inte enbart båttrafiken drabbas av Skatteverkets tolkningar vad gäller skattebefrielse från bränsleskatt utan även helikoptertrafik påverkas. Enligt uppgift från branschen verkar Skatteverket tolka det som att det bara är när passageraren befinner sig fysiskt i en helikopter som det är skattebefriat men inte när helikoptern gör anflygning för hämtning och flygning hem efter avlämning. Trots att all denna flygtid naturligtvis bekostas av beställaren.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är: 

Föranleder det som jag har anfört om hur Skatteverket tolkar reglerna om befrielse från bränsleskatt några generella åtgärder eller initiativ från finansministerns sida?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:982 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi/2016/01060/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:982 av Per Lodenius (C) Befrielse från bränsleskatt

Per Lodenius har frågat mig om Skatteverkets tolkning av reglerna om befrielse från bränsleskatt avseende luftfart och sjöfart föranleder några generella åtgärder eller initiativ från min sida.

Skattebefrielsen för bränsle som används i yrkesmässig luftfart och sjöfart begränsades den 1 juli 2015. Ändringen skedde efter påpekande från Europeiska kommissionen att de svenska reglerna fått en alltför generös tillämpning i förhållande till EU-rätten. Bränsle som förbrukas i skepp, båtar och luftfartyg när de används för transporter och tjänster som utförs mot ersättning är skattebefriat även efter lagändringen.

Reglernas tolkning och tillämpning i praktiken är inte en fråga för regeringen utan för myndigheterna.

Stockholm den 23 mars 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.