BB-krisen i Lycksele

Skriftlig fråga 2021/22:1045 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-07
Överlämnad
2022-02-09
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Få missade de nyhetsklipp och artiklar som spreds i slutet av förra året om den BB-kris som rådde i de norra delarna av landet, vilken förvärrades av att Lyckseles BB, till följd av personalbrist, höll stängt under jul och nyår. En av dem som mot bakgrund av detta uttalade sig till SVT var en kvinna (och hennes sambo), som var beräknad att föda sitt andra barn vid nyårsafton men som överraskades då dottern bestämde sig för att komma ut redan på juldagen. För att det skulle vara möjligt att föda under vårdens kontroll tvingades kvinnan, som kom från Nästansjö utanför Vilhelmina, resa 26 mil till förlossningen i Umeå. Mitt under värkar och pågående förlossningsarbete.

Under pågående kris valde barnmorskor i inlandet till och med att lämna ut sina privata telefonnummer till höggravida kvinnor som stöd. I vissa fall erbjöd de sig att följa med gravida som skulle tvingas färdas i mer än 20 mil till förlossningen.

Att det ser ut på detta sätt kan inte klassas som något annat än ett enormt misslyckande från samhällets sida. I Sverige har vi trots allt ett av världens högsta skattetryck, och detta samtidigt som kvinnor i vissa fall tvingats färdas över 40 mil enkel väg till BB, såsom exempelvis från Kåtaviken till Umeå BB.

Det vi sett vittnar om en fruktansvärd verklighet för blivande föräldrar, och man kan fråga sig hur regeringen kan tycka att rådande läge inom förlossningsvården är godtagbart. Även om vård främst är regionernas kompetens och ansvaret vilar på regionerna kan man tycka att regeringen borde ha ett intresse av att bistå när situationen är ohållbar.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit några åtgärder i syfte att lösa BB-krisen i Norrland, exempelvis i syfte att förbättra arbetsvillkoren och attraktiviteten för berörd personal, eller finns det några sådana planer för framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1045 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1045 av Markus Wiechel (SD)
BB-krisen i Lycksele

Markus Wiechel har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder i syfte att lösa BB-krisen i Norrland, exempelvis i syfte att förbättra arbetsvillkoren och attraktiviteten för berörd personal, eller finns det några sådana planer för framtiden.

Som Markus Wiechel säkert känner till är det regionerna som ansvarar för att planera och organisera förlossningsvården. Regionen ska organisera hälso- och sjukvårdsverksamheten så att vården kan ges nära befolkningen. Om det är motiverat av kvalitets- eller effektivitetsskäl, får vården koncentreras geografiskt.

Regeringen ser behov av att stödja regionerna i arbetet med att utveckla förlossningsvården så att den blir mer jämlik, tillgänglig och personcentrerad. Regeringen har därför tagit initiativ till en satsning på förlossningsvård som sammanlagt omfattar cirka 8,5 miljarder kronor under perioden 2015–2022. Regeringen har dessutom aviserat ytterligare 1,5 miljarder kronor för satsningen under 2023. Inom ramen för satsningen har regeringen ingått flera överenskommelser med SKR som innebär att regionerna bland annat ska stärka kompetensförsörjning, bemanningen och förbättra arbetsförhållandena i förlossningsvården. I Region Västerbotten, som Markus Wiechel nämner som exempel i frågan, genomförs stora ansträngningar för att upprätthålla en god förlossningsvård, bland annat med stöd av regeringens satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa.

För att göra det mer attraktivt att utbilda sig till specialistsjuksköterska, inklusive barnmorska avsätter regeringen 400 miljoner kronor per år permanent. Under åren 2020-2023 förstärks satsningen med 100 miljoner kronor årligen. Därutöver avsätter regeringen 100 miljoner kronor per år för att utveckla kompetens- och karriärmodeller för specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Dessutom har regeringen nyligen beslutat om ett uppdrag till Socialstyrelsen för att stärka attraktiviteten och kompetensförsörjningen i förlossningsvården.

Stockholm den 16 februari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.