Till innehåll på sidan

Bättre skolundervisning för hörselskadade barn

Skriftlig fråga 2005/06:1539 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-05
Anmäld
2006-05-05
Besvarad
2006-05-10
Svar anmält
2006-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 maj

Fråga 2005/06:1539 av Anita Brodén (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Bättre skolundervisning för hörselskadade barn

Andelen hörselskadade ökar och då även i de lägre åldrarna. Hörselnedsättning kan inte längre betraktas som en ålderskrämpa utan bör ses som ett folkhälsoproblem som berör alla generationer. Enbart det faktum att det i dag finns ca 600 000 personer som har en sådan hörselnedsättning att de behöver textade tv-program för att kunna uppfatta vad som sägs belyser problematikens omfattning.

Hörselskadades Riksförbund beräknar att det finns mer än 3 000 hörselskadade barn och att omkring 40 % av de barn som hör dåligt inte är kända av kommunerna och därför inte får den hjälp och det stöd i skolan som de skulle behöva.

Förbundets årsrapport Det går väl ganska bra? visar att närmare 3 700 av sammanlagt drygt 9 000 hörselskadade skolbarn i Sverige inte får den hjälp och det stöd de behöver för att klara av sin skolgång. Kommunerna känner helt enkelt inte till att eleverna går i deras skolor trots att de finns registrerade hos landstingens hörselvård. Dessa elever saknar helt anpassat stöd i undervisningen vilket leder till dåliga skolresultat och att många elever mår dåligt, enligt rapporten.

Förbundsordföranden i Hörselskadades Riksförbund, Jan Peter Strömgren, pekar på behovet av exempelvis hörsellärare, hörtekniska hjälpmedel och mindre elevgrupper, men också på ökad kunskap och förståelse kring denna problematik.

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att barn med hörselnedsättningar ska få adekvat hjälp i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1539 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 2005/06:1539 om bättre skolundervisning för hörselskadade barn

Statsrådet Ibrahim Baylan

Anita Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att barn med hörselnedsättningar ska få adekvat hjälp i skolan.

Jag vill inledningsvis slå fast att enligt skollagen (1985:1100) ska alla barn och ungdomar ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet. Detta är en viktig princip för den socialdemokratiska regeringen. För många elever med funktionshinder behövs det extra insatser från det allmänna för att det offentliga skolväsendet ska kunna leva upp till denna princip.

Kommunerna har ansvaret för elevernas skolgång, för hörande såväl som för hörselskadade. Det är därför mycket oroande om inte kommunerna kan erbjuda eleverna den hjälp och det stöd som de har rätt till. Ifall man som elev eller vårdnadshavare inte är nöjd med utbildningen bör detta alltid anmälas till Statens skolverk som har tillsynsansvar för skolväsendet.

Det är inte bara kommunerna som har ett ansvar för de hörselskadade elevernas skolgång, utan även regeringen har ett ansvar. Jag skulle här vilja nämna tre reformer som innebär en förbättrad situation för dessa elever.

För det första har döva och hörselskadade elever en möjlighet att fullgöra sin skolplikt i specialskolan. Denna skolform erbjuder eleverna en unik möjlighet till undervisning i en teckenspråkig miljö. I fjol var 550 elever inskrivna i någon av de sex specialskolorna.

För det andra erbjuder staten genom Specialpedagogiska institutet råd och stöd till kommunerna för att bygga upp, bevara och utveckla kunskap om funktionsnedsättningar och specialpedagogisk kompetens. Institutet administrerar även statsbidraget till särskilda insatser på skolområdet. Bidraget kan sökas av kommuner, landsting eller kommunalförbund för utbildningsinsatser för elever med funktionshinder eller med andra särskilda behov i grundskolan och gymnasieskolan.

För det tredje kan kommunerna genom statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem anställa specialpedagoger i skolorna.

Jag avser att nogsamt följa utvecklingen för de hörselskadade eleverna i skolan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.