Bättre samordning mellan myndigheter

Skriftlig fråga 2005/06:1763 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-05
Anmäld
2006-06-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2006-06-15
Besvarad
2006-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 2005/06:1763 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Bättre samordning mellan myndigheter

Flera människor uppger att de ofta kommer i kläm mellan olika myndigheter. Ett aktuellt exempel finns i Dalarna. En person blev skadad på arbetet och fick ryggproblem och sjukskrevs. Strax därefter blev han även avskedad. När sjukskrivningen gick ut ansåg Försäkringskassan att han var för frisk för att sjukskrivas igen.

Men arbetsförmedlingen anser att han är för sjuk för att arbeta. Myndigheterna bollar honom mellan sig. I dagsläget har han ingen inkomst då socialtjänsten sagt nej till att bevilja honom socialbidrag. Under tiden växer högen av obetalda räkningar och hyresskulder.

Detta exempel visar att det finns brister i samordningen mellan arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, trots att regeringen nyligen tog initiativ till att förtydliga Försäkringskassans och arbetsförmedlingens uppdrag. I detta fall är det uppenbart att arbetsförmedlingen och Försäkringskassan måste samarbeta. En människa ska inte behöva sitta och samordna myndigheterna för att få hjälp. Det är myndigheterna själva som ska göra det och hjälpa människorna. Det är inte acceptabelt att det blir så här.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att enskilda inte ska hamna i kläm mellan olika myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1763 besvarad av

den 15 juni

Svar på fråga 2005/06:1763 om bättre samordning mellan myndigheter

Statsrådet Hans Karlsson

Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag avser att göra för att enskilda inte ska komma i kläm mellan olika myndigheter.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Den som är arbetslös och som av Försäkringskassan inte längre bedöms vara arbetsoförmögen på grund av sjukdom bör anmäla sig på arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta ett arbete. Om den enskilde aktivt söker arbete och är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen riskerar denne inte att förlora sin arbetslöshetsersättning.

Det är av yttersta vikt att det finns ett väl fungerande samarbete så att den enskilde inte hamnar i kläm mellan myndigheterna. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen måste därför ha väl fungerande rutiner för kontakt mellan myndigheterna i samband med att en person övergår från att vara sjukskriven till att vara arbetssökande. Det är inte acceptabelt att människor blir utan försörjning eller stöd för att kunna söka arbete på grund av att samarbetet mellan myndigheterna inte fungerar. Regeringen har därför på senare tid vidtagit en rad åtgärder för att förbättra samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Regeringen gav den 11 maj 2006 Försäkringskassan i uppdrag att redovisa de rutiner som tillämpas när en enskild person inte längre har rätt till sjukpenning utan övergår till att vara arbetssökande vid arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan har den 29 maj 2006 redovisat de rutiner som ska gälla från och med den 1 juni 2006. Dessa innehåller bland annat hur arbetsförmedlingens kompetens ska användas vid Försäkringskassans utredning av den enskildes arbetsförmåga och att den enskilde ska erbjudas förbättrat stöd vid övergången till arbetsförmedlingen, normalt i form av ett avstämningsmöte tillsammans med arbetsförmedlingen. Vidare redovisar Försäkringskassan de åtgärder som vidtagits för att säkerställa att rutinerna ska fungera.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag inte att det för närvarande är påkallat med ytterligare åtgärder från regeringens sida utan det åvilar myndigheterna att tillse att samverkan fungerar efter de rutiner som redovisats.

Jag vill också erinra om att Försäkringskassan och arbetsförmedlingen sedan 2003 bedriver en omfattande samverkan inom ramen för gemensamma verksamhets- och handlingsplaner. Under 2006 kommer ca 12 000 människor att beröras av detta. Dessutom har myndigheterna i år påbörjat en pilotverksamhet. Målgruppen för denna är samtliga personer som varit sjukskrivna mer än två år eller har en aktivitetsersättning eller tidsbegränsad sjukersättning. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen kan dessutom tillsammans med kommun och landsting bedriva finansiell samordning för människor som har behov av samordnade rehabiliteringsinsatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.