Bättre myndighetssamverkan

Skriftlig fråga 2021/22:519 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-08
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

För någon vecka sedan träffade jag tillsammans med Värmlands Folkblad en mångårig yrkesarbetare på Gruvöns bruk i Värmland som nu har varit långtidsarbetslös efter en tid av utbrändhet. Nu vill han komma tillbaka i arbete, men har stött på hinder som försvårat hans situation.

Vi pratade om vikten av samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Enligt AF är den tidigare yrkesarbetaren för sjuk för att jobba, men fullt arbetsför enligt FK. Detta har satt honom i en svår sits. Det måste finnas en bättre samverkan mellan myndigheter så att det inte drabbar enskilda.

Det här är ett av många fall med en person som har haft svårigheter att komma tillbaka i arbete efter en tid av sjukskrivning. Många jobbar ett helt yrkesliv och gör rätt för sig, blir sjuka och behöver samhällets hjälp men hamnar i kläm på grund av bristande samverkan. Detta behöver vi ändra på.

Som samhälle behöver vi ha som målsättning att få fler personer att komma tillbaka till arbetslivet och få en tillvaro där de kan jobba och försörja sig själva. Vi ska bryta långtidsarbetslösheten, det är bra för både samhället och individen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i fråga om samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:519 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/07908 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:519 av Lars Mejern Larsson (S)
Bättre myndighetssamverkan

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder i fråga om samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Att samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fungerar väl är avgörande för att de människor som på grund av sjukdom inte kan återgå till sitt ordinarie arbete, ges stöd att återgå till ett annat arbete. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har sedan 2018 ett gemensamt regleringsbrevsuppdrag, det så kallade nolltoleransuppdraget. Syftet med uppdraget är att förhindra att människor faller mellan myndigheternas respektive ansvarsområden, och att de ges det stöd de behöver för att kunna återgå till arbete eller ställa om till ett nytt arbete.

Mot bakgrund av att Riksrevisionen (RiR 2020:12) och den nationella samordnaren för en välfungerande sjukskrivningsprocess (SOU 2020:24) uppmärksammat att en del personer, trots myndigheternas gemensamma uppdrag, inte ges ett individuellt anpassat stöd i övergången mellan myndigheterna och riskerar att falla mellan stolarna, skärpte regeringen myndigheternas uppdrag i regleringsbreven för 2021. I det gemensamma uppdraget ingår nu att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i samverkan ska se till att fler kvinnor och män som är i behov av det, så tidigt som möjligt, får tillgång till så kallad gemensam kartläggning och förstärkta insatser. Myndigheterna ska också vidareutveckla arbetet med att säkerställa att kvinnor och män ges goda och individuellt anpassade förutsättningar i övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen, samt vidareutveckla sin samverkan i syfte att förhindra att individer förlorar sin sjukpenninggrundande inkomst i anslutning till övergången mellan myndigheterna. Jag och sr Eva Nordmark träffar återkommande myndighetscheferna för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att ta del av hur de arbetar för att människor ska få det stöd de har rätt till. Det senaste mötet ägde rum i april 2021.

I april 2021 antog riksdagen propositionen 2020/21:171 Angiven yrkesgrupp – åtgärder för en begriplig sjukförsäkring. Den nya lagen, som träder i kraft den 1 september 2022, innebär att när en persons arbetsförmåga ska bedömas mot en bredare arbetsmarknad efter 180 dagar i sjukpenningens rehabiliteringskedja, ska arbetsförmågan bedömas mot ett normalt förekommande arbete inom en angiven yrkesgrupp. I samband med att regeringen lämnade lagförslaget till riksdagen, gavs Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i uppdrag att i samråd med arbetsmarknadens parter, utveckla ett kunskapsmaterial som ska kunna användas som ett stöd för Försäkringskassans handläggare när de ska bedöma en persons arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete inom en angiven yrkesgrupp. Syftet med kunskapsmaterialet är att det ska öka transparensen och tydliggöra vilka krav som olika arbeten ställer. Kunskapsmaterialet ska även bidra till att underlätta dialogen mellan Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens handläggare och på så sätt minska risken för att människor faller mellan stolarna. Myndigheterna ska redovisa uppdraget den 31 maj 2022.

Att ingen människa ska falla mellan stolarna är en fråga som är prioriterad av regeringen. Regeringen följer noga Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens arbete inom ramen för sina gemensamma uppdrag.

Stockholm den 15 december 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.