Basårsutbildningarnas fortlevnad

Skriftlig fråga 2017/18:771 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-12
Överlämnad
2018-02-13
Anmäld
2018-02-14
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I högskolelagen står det: ”Högskolorna skall också aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan.” I en rapport från 2017 som genomfördes av KTH och Teknikföretagen slås det fast att basårsutbildningar sammantaget leder till en breddad rekrytering till ingenjörsutbildningar i flera dimensioner.

Rapporten från 2017 når flera tänkvärda slutsatser vad gäller en breddad rekrytering till ingenjörsutbildningar. Tydligast syns en breddad rekrytering för de elever som kommer från studieovana miljöer. Resultatet från studien visar även att dessa studenter i lika hög, eller högre, utsträckning fortsätter till ingenjörsprogram. Vi kan även se hur parametern utländsk/svensk bakgrund påverkas positivt. Det är till och med fler med utländsk bakgrund som går vidare från basår till ingenjörsstudier än de med svensk bakgrund. Slutligen bör det poängteras att andelen tjejer på ingenjörsutbildningarna har ökat i samma takt som andelen som kommer från basårsutbildningarna – det är inte en slump. Det sammantagna resultatet blir således att basårsutbildningarna leder till en ökad mångfald inom ingenjörsutbildningarna, precis det som ska eftersträvas enligt högskolelagen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa basårsutbildningarnas fortlevnad vad gäller både finansiering och organisatorisk hemvist?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:771 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



U2018/00562/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:771 av Christer Nylander (L)
Basårsutbildningarnas fortlevnad

Christer Nylander har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa basårsutbildningarnas fortlevnad vad gäller både finansiering och organisatorisk hemvist.

Basåret fyller en viktig funktion för människors möjlighet att studera. Basåret gör det möjligt för fler att komplettera sina kunskaper för att bli behöriga att påbörja en högskoleutbildning inom områden där det finns behov på arbetsmarknaden. Det är sedan lång tid tillbaka en viktig beståndsdel i det livslånga lärandet och har framgångsrikt ökat rekryteringsunderlaget till bland annat tekniska utbildningar.

Jag har också tagit del av rapporten som Kungl. Tekniska högskolan och Teknikföretagen har tagit fram. I likhet med Christer Nylander tycker jag att det är positivt att rapporten visar på att basåret bidrar till breddad rekrytering till ingenjörsutbildningar och att studenter som kommer från basåret presterar så bra i sina fortsatta studier!

Med tanke på att basåret bidrar till att bredda rekryteringen och att det även bidrar till att duktiga studenter söker till bland annat ingenjörsutbildningar är jag övertygad om att lärosätena kommer att fortsätta att erbjuda basårsutbildningar. Avseende utbudet har lärosäten inom ramen för tillitsfull styrning själva ansvaret att prioritera bland olika utbildningar.

Det har även framgått att de aktuella bestämmelserna om basårsutbildning inte medger den flexibilitet som behövs. För att se över hur bland annat basåret kan stärkas och utvecklas har jag initierat ett arbete om detta. Inom ramen för detta har lärosäten och organisation erbjudits in till samtal i slutet på januari. Vi avser att revidera och modernisera basåret Regeringen ser även över resurstilldelningen i stort för att se hur den kan förbättras.

Stockholm den 21 februari 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.