barnsoldater

Skriftlig fråga 2000/01:1463 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-27
Besvarad
2001-07-12
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga 2000/01:1463

av Monica Green (s) till statsrådet Ingela Thalén om barnsoldater

Sverige har tagit initiativet till ett tilläggsprotokoll till barnkonventionen. Tillägget som antogs förra året av FN:s generalförsamling, handlar om att gränsen för barnsoldater ska flyttas från 15 till 18 år.

För att protokollet ska träda i kraft krävs det att tio stater skriver på. Hittills är det enbart fem stater som gjort det. Trots initiativtagandet har Sverige alltså ännu inte ratificerat protokollet. Varför?

Om Sverige ska bli världens mest barnvänliga land krävs solidaritet även med de länder som har betydligt längre väg kvar än vi att gå för att leva upp till barnkonventionen. Det är hög tid att visa de barn som används i krig vårt stöd, och visa de länder som fortsätter att använda barn som krigsmaskiner, att vi inte accepterar någon form av barnslaveri.

Som ordförande i Unga Örnar - en av Sveriges största barn- och ungdomsorganisationer - måste och vill jag alltid ställa mig på barnens sida.

Min fråga är:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta, så att Sverige kan ratificera tillägget om att åldersgränsen för att vara soldat ska vara 18 år?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1463 besvarad av

den 11 juli

Svar på fråga 2000/01:1463 om barnsoldater

Statsrådet Ingela Thalén

Monika Green har frågat vilka åtgärder jag ämnar vida så att Sverige kan ratificera tilläggsprotokollet till FN:s bankonvention om att åldersgränsen för att vara soldat ska vara 18 år.

Som svar vill jag börja med att konstatera att det givetvis är angeläget att tilläggsprotokollet till konventionen om barnets rättigheter om barns inblandning i väpnad konflikt kan träda i kraft och att Sverige ratificerar det.

En ratificering kräver en noggrann analys av konsekvenserna för Sverige och en grundlig genomgång av lagstiftningen för att se vad som eventuellt behöver ändras vid en ratificering. Detta arbete har påbörjats och det är regeringens avsikt att en proposition ska kunna presenteras våren 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.