Barns och ungdomars läsvanor

Skriftlig fråga 2007/08:150 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-24
Anmäld
2007-10-24
Besvarad
2007-10-30
Svar anmält
2007-10-30
Besvarad
2007-10-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2007/08:150 Barns och ungdomars läsvanor

av Lars-Ivar Ericson (c)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

De barn och ungdomar som växer upp nu stimuleras inte till läsning av böcker jämfört med tidigare generationer. Tv-tittande och datorer är vanligare än läsning av böcker. En tredjedel av alla 15-åringar i Sverige läser aldrig för nöjes skull och barnbokslånen minskar på de flesta håll i landet. Skolbiblioteken får mindre resurser. Barns och ungdomars läsvanor är oftast grunden för det livslånga lärandet och det känns angeläget att förbättra förutsättningarna för läsande och kunskap.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsministern:

Vilka åtgärder är utbildningsministern beredd att vidta för att förbättra barns och ungdomars läsvanor?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:150 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 30 oktober

Svar på fråga

2007/08:150 Barns och ungdomars läsvanor

Utbildningsminister Jan Björklund

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förbättra barns och ungdomars läsvanor.

Jag anser att en av skolans uppgifter är att ansvara för att barn och unga utvecklar sitt språk, bland annat genom att upptäcka böcker och bli goda läsare. Ämnet svenska har därför en särställning i detta avseende. En viktig del i arbetet med att förbättra elevernas läsvanor är att tidigt genomföra olika insatser för att förbättra elevernas läsförmåga. Känner eleverna en trygghet i själva läsprocessen kan det också medföra en ökad lust att läsa.

Redan i budgetpropositionen för 2007 föreslogs ett stort antal satsningar för att höja kvaliteten i skolan så att fler elever ges förutsättningar att nå kunskapsmålen, till exempel i läsning. Regeringen går nu vidare med dessa och föreslår fortsatta satsningar inom bland annat Lärarlyftet. En omfattande satsning på basfärdigheterna läsa, skriva och räkna föreslås också. Dessutom föreslås att mål i årskurs 3 i svenska och svenska som andraspråk införs. Ett av syftena med detta är att tidigt upptäcka elever som riskerar att inte nå målen i ämnet.

Redan i dag pågår dock olika insatser inom området läsutveckling. Myndigheten för skolutveckling har i uppdrag att driva ett centrum för språk-, läs- och skrivutveckling vars syfte är att främja barns och ungas läsförmåga. Myndigheten har också i uppdrag att erbjuda kommuner och skolor utbildning inom läs- och skrivutveckling.

Genom dessa åtgärder anser jag att förutsättningarna har förbättrats för barns och ungdomars läsförmåga och förhoppningsvis då också för deras läsvanor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.