barns och ungas psykiska hälsa

Skriftlig fråga 2004/05:1022 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-02-18
Anmäld
2005-02-18
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga 2004/05:1022

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ylva Johansson om barns och ungas psykiska hälsa

Barns och ungas psykiska hälsa fortsätter att försämras i Sverige. Sedan 2003 har antalet kontakter Bris haft med unga med självmordstankar ökat med 10 %. På samma tid har antalet unga som velat samtala om självdestruktivitet @ till exempel tjejer som skär sig själva @ ökat med 40 %.

Denna utveckling beror på en lång rad olika faktorer. Det handlar om samhällsklimat, värderingsförskjutningar, bristande framtidstro och ibland om tilltagande vardagsstress. Därför krävs också en bred arsenal av åtgärder. Samtidigt är det uppenbart att det väldigt akut krävs en förstärkning av barn- och ungdomspsykiatrin, större möjligheter för skolan att hjälpa till och stöd till föräldrar och frivilligorganisationer.

De insatser regeringen hittills vidtagit för att förbättra arbetet med barns och ungas psykiska hälsa har inte haft tillräcklig effekt för att bryta en negativ trend.

Vilka ytterligare åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka arbetet för barns och ungas psykiska hälsa?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1022 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:1022 om barns och ungas psykiska hälsa

Statsrådet Ylva Johansson

Christer Nylander har frågat mig vilka ytterligare åtgärder jag avser att vidta för att stärka arbetet för barns och ungas psykiska hälsa.

Jag vill inledningsvis betona att barns och ungdomars psykiska hälsa är ett högt prioriterat område för regeringen. Flera åtgärder planeras eller har vidtagits under de senaste åren.

Vad gäller den generella tillgången till vård och omsorg för personer med psykisk ohälsa, däribland barn och ungdomar, har regeringen redan vidtagit kraftfulla åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat satsar regeringen totalt 700 miljoner kronor under detta år och nästa för att stärka vård, sysselsättning, boende och verksamhetsutveckling.

Regeringen avser därutöver att teckna en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting om att 500 miljoner kronor av de medel som tidigare hanterats inom den nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården årligen ska satsas på förbättringar av psykiatrin @ där barn- och ungdomspsykiatri ingår. Handlingsplanens inriktning att förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdomar genom ett tidigt och adekvat stöd kvarstår. Ett sätt att stärka denna process kan vara att utveckla det förebyggande arbete som utförs vid ungdomsmottagningarna. Regeringen kommer i överenskommelsen också att lyfta fram insatser för barn och ungdomar med psykiska problem och samtidigt missbruk, liksom fortsatt stärkta insatser för samordningen mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin. Detta är av avgörande betydelse mot bakgrund av att barn och ungdomar med psykisk ohälsa ofta kommer i kontakt med flera olika verksamheter och huvudmän, vilket ställer särskilda krav på samarbete och samordning utifrån barn och ungdomars specifika behov.

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen nyligen lämnat ett förslag på hur återkommande nationella mätningar av barns och ungas psykiska hälsa skulle kunna genomföras. Socialstyrelsen har vidare haft regeringens uppdrag att göra en kartläggning av och föreslå åtgärder när det gäller flickor som medvetet skadar sig själva. Förslagen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Mot bakgrund av den ökade kommersialisering och sexualisering som unga flickor och pojkar konfronteras med i dagens samhälle och som i många fall leder till stress, oro, ätstörningar och annat självdestruktivt beteende, tog socialminister Berit Andnor hösten 2003 initiativet till projektet Flicka. Syftet med projektet har varit att dels få i gång en diskussion och ett engagemang bland unga flickor och pojkar om marknadskrafterna och hur de styr deras bild av sig själva och varandra, dels få till stånd en dialog med den så kallade branschen om deras ansvar när det gäller påverkan av unga flickor och pojkar.

I april i år kommer Socialdepartementet, i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting, att anordna en nationell konferens om barnkompetensen inom hälso- och sjukvården. Konferensen kommer bland annat att behandla frågor om vårdpersonalens kompetens i förhållande till barn och ungdomar, bemötandet av barn och ungdomar inom vården samt hur samverkan mellan skolhälsovård och sjukvårdshuvudmännens olika verksamheter för barn och ungdomar kan utvecklas.

Slutligen kan nämnas att Allmänna arvsfonden de senaste åren har uppmärksammat och prioriterat projekt inriktade på barns och ungdomars psykiska hälsa. I juni förra året beslutade regeringen dessutom att ur Allmänna arvsfonden avsätta 10 miljoner kronor till en särskild satsning för att motverka och förebygga ungdomars (i åldern 12@25 år) psykiska ohälsa. Avsikten är att totalt 30 miljoner kronor under en treårsperiod ska avsättas för detta ändamål.

Sammantaget hoppas jag att ovanstående projekt på ett påtagligt sätt kan bidra till att förbättra den psykiska hälsan hos barn och ungdomar, motverka psykisk ohälsa samt bidra till en god tillgänglighet och väl fungerande vård när sådan ohälsa ändå uppkommer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.