Barns och ungas idrottande

Skriftlig fråga 2020/21:2270 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-19
Överlämnad
2021-03-19
Anmäld
2021-03-23
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Idrott och fysisk aktivitet är bra för vår hälsa och vårt välmående. Att idrotta och röra på sig under uppväxten medför ofta goda fysiska vanor under resten av livet. Coronapandemin har emellertid påverkat barns och ungas möjlighet till idrottande.

Färska siffror framtagna av Riksidrottsförbundet visar att föreningsidrottandet bland barn och unga i åldern 7–25 år har minskat inom de flesta idrotter. Jämfört med 2019 har minskningen under 2020 sett till helåret varit 10,6 procent och sett till hösten 2020 hela 14,6 procent. Mitt hemlän Halland hade ett bättre resultat än genomsnittet i landet, vilket är glädjande. Dock är skillnaderna mellan regionerna stora och så även mellan olika idrotter. Möjligheten för barn och unga till idrottsövningar ska inte variera beroende på aktuell bostadsort eller vald idrott.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att åtgärda det av pandemin orsakade bortfallet av föreningsidrottande bland barn och unga?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2270 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:2270 av Ulrika Jörgensen (M)
Barns och ungas idrottande

Ulrika Jörgensen har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att åtgärda det av pandemin orsakade bortfallet av föreningsidrottande bland barn och unga.

Jag vill tacka för frågan och för det engagemang för en stark idrottsrörelse och för barn och ungas idrottande som riksdagens ledamöter uppvisar. Som frågeställaren vet har idrottsrörelsen fått extra krisstöd om 1,5 miljarder kronor för 2020 och 335 miljoner kronor för de två första månaderna 2021. Regeringen ser löpande över behovet av ytterligare krisstöd. Att säkerställa idrottsföreningars överlevnad är en viktig åtgärd för att möjliggöra för barns och ungas idrottande i förening.

Som frågeställaren är inne på är barns och ungas möjligheter till idrott i hög grad beroende av bostadsort och vald idrott. Jag vill också lägga till att faktorer som socioekonomi, sociokultur, funktionsvariation och ambitionsnivå har en påverkan som jag som ansvarigt statsråd ser som prioriterat för idrottsrörelsen att komma tillrätta med. Det är bland annat mot denna bakgrund riksdagen ska förstå regeringens skrivningar i de senaste årens budgetpropositioner. I den frihet som idrottsrörelsen har att fördela statens stöd till idrotten ingår ett betydande ansvar att utforma bidragsreglerna så att de medverkar till att statens mål med stödet förverkligas. Att alla barn och ungdomar får likvärdiga möjligheter att idrotta och vara en del av idrottsrörelsen är en helt central fråga för mig och jag för en nära dialog med Riksidrottsförbundet i dessa frågor.

Nuvarande bidragsregler har medfört en bidragsfördelning som bekräftar och stärker ojämlikhet i samhället till förmån för socioekonomiskt starka områden på bekostnad av områden med socioekonomiska utmaningar respektive till förmån för pojkars idrottande på bekostnad av flickors idrottande. Därför är Riksidrottsförbundets arbete på det här området viktigt och något som jag följer noga.

Stockholm den 31 mars 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.