barnreklam

Skriftlig fråga 1998/99:57 av Larsson, Ewa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-10
Anmäld
1998-11-16
Besvarad
1998-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:57 av Ewa Larsson (mp) till kulturministern om barnreklam

den 10 november

För några dagar sedan redovisade Dagens eko vissa resultat från en granskning av KK-stiftelsens verksamhet. Bl.a. framkom det att KK-stiftelsen utan att följa gällande upphandlingsregler anlitat ett konsultföretag för ett mycket omfattande uppdrag. Man hade vidare betalat ut uppseendeväckande höga konsultarvoden 365 dagar per år. Konsulterna antogs således arbeta året runt utan semester, ledigheter eller sjukdom. KK-stiftelsen stod för hyran för en dyr lägenhet för en av konsulterna.

Redan tidigare har missförhållanden vid KK-stiftelsen påtalats .Det har då bl.a. gällt mycket höga administrationskostnader och långa handläggningstider. KK-stiftelsens kapital består av medel ur de tidigare löntagarfonderna. Det har därför stort allmänt intresse att dessa medel används till det de numera är avsedda för nämligen forskning vid de nya högskolorna, ökad användning av forskningsresultat i näringslivet samt IT-uppbyggnad bl.a. i skolan. Vad som nu framkommit tyder på bristande kompetens och ansvar i stiftelsens ledning.

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga:

Vad avser ministern att vidtaga för åtgärder för att säkerställa ledningskompetensen vid KK-stiftelsen?

 

den 10 november

den 10 november

Årets julkalender, "När karusellerna sover", har väckt het debatt. Inte för innehållet, men för att SVT parallellt med försäljning av julkalendern säljer en cd-romskiva för 129 kr. Intäkterna från försäljningen delas av SVT, Liseberg och leksaksföretaget Brio. I varje avsnitt av julkalendern görs reklam för skivan i form av information om koder som behövs för att kunna använda skivan. TV-programmet och skivan blir på så sätt mycket intimt sammanknutna, den ena förutsätter den andra.

Hanteringen ställer en rad frågor på sin spets. För det första är det naturligtvis otillbörligt med reklam riktad till barn, vilket det utan tvivel är fråga om när man i ett TV-program uppmanar tittaren (barnet) att använda en kommersiell produkt. För det andra skapar det en onödig klasskillnad mellan barn som har dator och barn som inte har det, julkalendern är en viktig del av många barns samtalsämnen och det kan naturligtvis skapa frustration för barn att inte kunna deltaga fullt ut. För det tredje strider det mot EU:s riktlinjer att en statligt finansierad public service-kanal har sidoinkomster i form av egen försäljning. Den vinst som SVT gör på cd-romskivan är inte heller på något sätt öronmärkt för nya barnprogram, pengarna går rätt in i den samlade budgeten, enligt Jan-Olof Gurinder, informationschef på SVT.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturministern:

Hur avser ministern agera för att förändra avtalet med SVT så att reklam riktad till barn, för en cd-romskiva, i julkalendern förhindras?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:57 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:57 om barnreklam
    Kulturminister Marita Ulvskog

den 19 november

Ewa Larsson har frågat mig hur jag avser att agera för att förändra avtalet med Sveriges Television (SVT) så att reklam riktad till barn, för en cd-romskiva, i julkalendern förhindras.

Enligt 23 § i SVT:s sändningstillstånd får SVT inte sända reklam. Förbudet omfattar dock inte sponsringsmeddelanden, reklam för egen programverksamhet, utbildningsmaterial eller andra liknande produkter med direkt anknytning till programmen. Samtidigt gäller, enligt 6 kap. 4 § radio- och TV-lagen (1996:844), att program som inte är reklam inte på ett otillbörligt sätt får gynna kommersiella intressen. Som bekant har Sverige också ett särskilt förbud mot reklam i television som riktar sig direkt till barn under 12 år.

Som statsråd får jag inte ingripa i programföretagens verksamhet. Det är i stället Granskningsnämnden för radio och TV som i efterhand, på eget initiativ eller efter en anmälan, granskar om programföretag utövar sin sändningsrätt i enlighet med bestämmelserna i radio- och TV-lagen och tillståndsvillkoren.

Regeringen har möjlighet att inför nästa tillståndsperiod föreslå förändringar av villkoren för SVT. Det är dock för tidigt att avgöra om den fråga som Ewa Larsson aktualiserat bör föranleda sådana förändringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.