Barnrättsakademin vid Örebro universitet

Skriftlig fråga 2009/10:268 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-02
Anmäld
2009-12-02
Besvarad
2009-12-09
Svar anmält
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2009/10:268 Barnrättsakademin vid Örebro universitet

av Matilda Ernkrans (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

På Örebro universitet finns Barnrättsakademin. Jag lånar orden direkt från Barnrättsakademins hemsida: Barn har rätt till respekt. Barn har rätt till delaktighet. Barn har rätt till dialog. Detta är exempel på rättigheter som är formulerade i FN:s barnkonvention och är antagna av en mängd länder, däribland Sverige. För att sprida kunskapen om dessa rättigheter finns Barnrättsakademin vid Örebro universitet.

Barnrättsakademin verkar på det nationella planet för att stärka kunskapen om barnets rättigheter bland beslutsfattare och yrkesverksamma vars arbete rör barn, t ex jurister, lärare, socialarbetare och samhällsplanerare. Barnrättsakademin samlar och sprider kunskap om barnets rättigheter via framför allt utbildningar och seminarier men också genom en webbaserad kunskapsbank. Verksamheten startade 2007 och är förlagd till Örebro universitet.

Nu står det klart att Socialdepartementet överväger att inte fortsätta finansiera Barnrättsakademin vid Örebro universitet. Utbildningsdepartementet har inte heller lyckats få in detta i universitetets regleringsbrev. Därför måste nu de personer som arbetar på Barnrättsakademin sägas upp.

Detta är inte bara dåligt i jobbkrisens Sverige utan framför allt riktigt illa för barns rättigheter, därför vill jag fråga ansvarig minister:

Vilka initiativ avser socialministern att ta för att säkerställa och ge resurser till Barnrättsakademin på Örebro universitet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:268 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:268 Barnrättsakademin vid Örebro universitet

Socialminister Göran Hägglund

Matilda Ernkrans har frågat vilka initiativ avser jag att ta för att säkerställa och ge resurser till Barnrättsakademin vid Örebro universitet.

Regeringen anser att en grundläggande förutsättning för att leva upp till våra åtaganden enligt barnkonventionen är att både beslutsfattare och yrkesverksamma som arbetar med eller för barn har goda kunskaper om den praktiska tillämpningen av konventionen i sitt dagliga arbete. Denna inställning baseras på den nationella strategi för genomförandet av barnkonventionen som en enhällig riksdag antog våren 1999. Strategin anger bland annat att fortbildning och utbildning bör erbjudas till de olika yrkesgrupper som arbetar med eller för barn.

I maj i år gav regeringen Barnombudsmannen i uppdrag att ta fram förslag till en strategi för bland annat kunskapsspridningen av den praktiska tillämpningen av barnkonventionen till yrkesgrupper vars arbete har konsekvenser för barn. Målet är att identifiera de kompetenshöjande insatser som behövs samt de tänkbara aktörer för dessa insatser. Uppdraget genomförs för närvarande i samråd med bland annat Barnrättsakademin. Barnombudsmannen ska senast den 31 december 2009 redovisa sitt uppdrag.

Örebro universitet etablerade Barnrättsakademin på regeringens uppdrag. Syftet med dess verksamhet är att stärka kunskapen om barnkonventionen och dess tillämpning bland beslutsfattare och andra yrkesverksamma. Jag var med när Barnrättsakademin invigdes våren 2007.

Vårt engagemang i Barnrättsakademin har varit både tydligt och substantiellt. Regeringen har under 2007 och 2008 beviljat 4 miljoner kronor för Barnrättsakademins verksamhet. Socialdepartementet deltar också direkt i arbetet inom den rådgivande organ som har etablerats vid Barnrättsakademin. Även Allmänna Arvsfonden har under 2008 beviljat medel för Barnrättsakademins projekt.

Barnrättsakademin har redovisat sin verksamhet för regeringen. Redovisningen pekar på ett stort intresse för bland annat akademins konferenser, seminarier, akademiska och folkskolekurser. Deltagarna har oftast uppskattat både strukturerna och kvaliteten för den verksamheten. 

När det gäller ekonomin var regeringen och Örebro universitet redan från början överens om att verksamheten på sikt ska självfinansieras. Tydligen har denna målsättning inte uppnåtts än. Det är omöjligt för mig att peka ut orsaken till detta. Det är inte heller meningen att jag ska kommentera universitetets personalåtgärder vid Barnrättsakademin.

Som ansvarig minister för barnrättspolitiken är jag nöjd med att Örebro universitetets ledning är mycket angelägen om att fortsätta verksamheten vid Barnrättsakademin. Enligt det besked jag har fått behöver universitetet tid för eventuell rekonstruktion av verksamheten. De projekt som redan startats kommer att fortlöpa utan avbrott. Genom sin delaktighet i den rågivande organet vid Barnrättsakademin kommer Socialdepartementet att vara med i den framtida rekonstruktionen av verksamheten.

Redovisningen av Barnombudsmannens uppdrag som jag tidigare nämnde kommer att ligga till grund för en analys av vilka kompetenshöjande insatser som behövs. Även Barnrättsakademins roll och behov kommer att behandlas i detta sammanhang. Vi får dock vänta med beskeden tills redovisningen av Barnombudsmannens uppdrag och dess beredning inom Regeringskansliet är genomförda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.