Barnperspektivet vid hemlöshet

Skriftlig fråga 2008/09:820 av Särnblad, Anneli (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-03
Anmäld
2009-04-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-15
Besvarad
2009-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 april

Fråga

2008/09:820 Barnperspektivet vid hemlöshet

av Anneli Särnblad (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Enligt en av Rädda Barnen nyligen publicerad rapport rymmer omkring 25 000 barn hemifrån årligen. Nästan häften av dem var under 15 år vid tillfället och 14 procent var under 12 år. En fjärdedel har varit med om fyra eller flera uppbrott. En stor majoritet av dem som rymde hemifrån gjorde det på grund av upplevda konflikter i hemmiljön.

För att hjälpa ungdomar saknas det ofta tillräckliga resurser, men också socialtjänstens sätt att arbeta kan vara ett problem. Familjeperspektivet gör att socialtjänsten i första hand alltid försöker få den unge att återvända till föräldrahemmet – trots att det i många fall är omöjligt på grund av missbruk, misshandel eller andra liknande omständigheter.

Sverige har varit en av de första undertecknarna av FN:s barnkonvention. Därför borde vi tillämpa barnperspektivet också i sådana här fall och utgå från barnets, inte föräldrarnas, bästa.

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att socialtjänsten också i realiteten tillämpar barnperspektivet i enlighet med barnkonventionen i första hand vid barns hemlöshet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:820 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 15 april

Svar på frågorna

2008/09:814 Hemlösa gymnasieungdomar

2008/09:820 Barnperspektivet vid hemlöshet

Statsrådet Maria Larsson

Anneli Särnblad har frågat mig dels vad jag avser att göra ytterligare så att hemlösa gymnasieungdomar kan få stöd och uppehälle så att de kan avsluta sina gymnasiestudier, dels vilka åtgärder jag avser att vidta så att socialtjänsten också i realiteten tillämpar barnperspektivet i enlighet med Barnkonventionen vid barns hemlöshet. Jag väljer att ge ett gemensamt svar på de två frågorna.

Rädda Barnen har i sin rapport Tillfälligt uppbrott lyft upp många viktiga och angelägna frågor om ungdomar som rymmer och kastas ut hemifrån. Rapporten är resultatet av ett projekt som fått stöd från Allmänna arvsfonden. Med rapporten har vi fått ytterligare viktigt underlag om denna grupp.

Föräldrar är, enligt föräldrabalken, skyldiga att försörja sina barn till 18 år eller till 21 år om de går i gymnasieskolan. I det fall föräldrarna inte låter barnen bo hemma ska socialtjänsten i första hand förmå föräldrarna att ta underhållsansvaret. I de fall det finns en mycket stark konflikt mellan barn och föräldrar och när barnet inte bör bo kvar i hemmet kan socialnämnden bistå barnet ekonomiskt och på annat sätt. Regeringsrätten har i en dom fastslagit att rätten till bistånd föreligger först om ett eget boende är nödvändigt för att den unge ska vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå. Det kan exempelvis handla om att familjen är mycket trångbodd eller att svåra personliga motsättningar uppkommit inom familjen.

Ett barnrättsperspektiv ska genomsyra alla områden och verksamheter där barn är berörda. Barnskyddsutredningen (S 2007:14) ser för närvarande över de bestämmelser som rör skydd för barn och unga i socialtjänstlagen och LVU för att se till att de fungerar för att barn och unga ska få det stöd som de behöver och har rätt till. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag i juni 2009. I direktiven framgår att barnkonventionen och dess grundläggande principer ska utgöra en utgångspunkt i utredningens arbete. Utredningen ska också utreda om det ska vara möjligt att i vissa situationer påbörja en utredning utan att barnets vårdnadshavare informerats om att utredning inletts. Det kan handla om situationer av våld och övergrepp, där rädslan hos barnet för vad som kan hända när föräldrarna får veta att barnet har avslöjat sin situation gör att barnet vägrar medverka i fortsatt utredning.

Jag kommer att följa denna fråga framöver.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.