Barnkonventionen och kommunerna

Skriftlig fråga 2008/09:77 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-09
Anmäld
2008-10-14
Besvarad
2008-10-15
Svar anmält
2008-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 oktober

Fråga

2008/09:77 Barnkonventionen och kommunerna

av Ameer Sachet (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Barnombudsmannen har utifrån en enkät till Sveriges kommuner funnit stora brister i uppföljningen av FN:s barnkonvention.

Barnperspektivet ska genomsyra alla verksamheter i kommunerna som på något sätt, direkt eller indirekt, berör barn. En femtedel, eller mer exakt 22 procent, av Sveriges kommuner har ännu inte fattat något beslut om att arbeta utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter. Inte mindre än 33 procent av kommunerna följer inte alls upp något arbete med barnkonventionen. En stor majoritet, 91 procent, av kommunerna säger att de använder sig av minst en metod för att ge barn och unga inflytande. Ändå har barn och unga i 45 procent av dessa kommuner inget eller nästan inget inflytande över socialtjänstens individ- och familjeomsorg. I 28 procent har barnen litet eller mycket litet inflytande över skolan. I fyra kommuner av fem har barn och unga inget inflytande över samhällsplaneringen, över utformandet av kommunikationer och annan stadsplanering, detta trots att de är beroende av trygghet och säkerhet och har rätt till en stimulerande fritid. Dessutom visar enkäten till kommunernas handikappråd att 31 procent av dessa råd inte har behandlat barnfrågor över huvud taget. 85 procent av kommunernas handikappråd har inte ens någon instruktion som tar upp barn och unga. Bara 28 procent av kommunerna har personal avsatt för att driva på arbetet med barnkonventionen. De kommuner som avsätter personella resurser skapar fler aktiviteter och bedriver också ett utvecklingsarbete för att låta barn och unga komma till tals.

Vilka initiativ avser socialministern att ta gentemot Sveriges kommuner utifrån Barnombudsmannens undersökning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:77 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 15 oktober

Svar på fråga

2008/09:77 Barnkonventionen och kommunerna

Socialminister Göran Hägglund

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta gentemot Sveriges kommuner utifrån Barnombudsmannens undersökning.

Den av riksdagen enhälligt beslutade strategin för att förverkliga barnkonventionen i Sverige (prop. 1997/98:182 bet. 1998/99:SoU6, rskr. 1998/99:171) ställer krav på åtaganden på kommunal nivå, genom att de bland annat bör inrätta system för att kunna följa hur barnets bästa förverkligas i det kommunala arbetet. Arbetet går framåt men barnkonventionens genomslag i samhället behöver stärkas.

Regeringens skrivelse 2007/08:111, Barnpolitiken – en politik för barnets rättigheter avlämnades till riksdagen under våren. I denna redogör regeringen för hur politiken för barnets rättigheter ska utformas för att stärka barnkonventionens genomslag i samhället. Bland annat får Barnombudsmannen ett tydligare uppföljnings- och utvärderingsansvar vilket skapar kraftfullare möjligheter för ett bättre genomslag för tillämpning av barnkonventionen på kommunal och även statlig nivå. Med utgångspunkt i uppföljnings- och utvärderingsverksamheten kommer regeringen att överväga vad för typ av insatser som det finns behov av på kommunal nivå för att ytterligare stödja och utveckla sådant erfarenhetsutbyte.

Regeringen kommer dessutom att ge Barnombudsmannen ett antal uppdrag som ska bidra till kunskap om bland annat kommunernas arbete med barnkonventionen och vilka insatser och stöd som det finns behov av på den kommunala nivån. Barnombudsmannen ska också identifiera kunskapsluckor inom områden som är av särskild vikt för att tillvarata barns rättigheter och intressen på kommunal nivå, för att på så sätt förbättra uppföljningen.

För att förbättra kunskapen om barnkonventionen och förbättra dialogen med barn och involvera dem i de lokal beslutsprocesserna avser regeringen att ge BO i uppdrag anordna ett antal regionala konferenser för kommunala och landstingskommunala beslutsfattare. Syftet är att ge en möjlighet för lokala beslutsfattare att tillsammans med barn identifiera möjligheter och hinder för en verklig delaktighet för barn.

På regeringens initiativ har Unicef Sverige tagit fram en handbok om genomförandet av barnkonventionen som kan vara en hjälp för samstämmig tolkning av barnkonventionen. Regeringen har på den internationella barndagen den 6 oktober skickat ut ett särtryck ur handboken till alla kommun- och landstingsstyrelser. Förhoppningen är att denna handbok ska kunna vara till hands och ge vägledning vid alla beslut som rör barn och deras livsvillkor i kommuner och landsting.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.