Barnfattigdomen i Sverige

Skriftlig fråga 2006/07:804 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-02
Anmäld
2007-03-02
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 mars

Fråga

2006/07:804 Barnfattigdomen i Sverige

av Lars-Ivar Ericson (c)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I en rapport från Rädda Barnen redovisas att efter den ekonomiska krisen 1990 ökade barnfattigdomen i Sverige kraftigt under åren 1991–1997. Efter 1997 vände det och antalet fattiga barn minskade år efter år fram till 2003 då barnfattigdomen åter igen började öka. Under åren 2003–2004 ökade antalet fattiga barn med 0,2 procentenheter. Det har visat sig att den största andelen fattiga barn lever i hushåll med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund och att den minsta andelen fattiga barn lever i hushåll med två svenska föräldrar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga följande:

Vilka initiativ avser socialministern att ta för att minska barnfattigdomen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:804 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:804 Barnfattigdomen i Sverige

Socialminister Göran Hägglund

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att minska barnfattigdomen i Sverige.

Barns ekonomiska situation är en viktig fråga för regeringen. Ett flertal studier har visat att det är barn till ensamstående föräldrar och barn till personer som är födda utomlands som är överrepresenterade i gruppen ekonomiskt svaga barn. Den avgörande orsaken till ekonomiskt utsatthet är vanligtvis att föräldrarna saknar arbete eller utbildning. Problem med anknytning till arbetsmarknaden är särskilt uttalat för barnfamiljer med långvarigt ekonomiskt bistånd. Människors möjlighet till god välfärd, frihet och integration i det svenska samhället bygger på förutsättningen att kunna försörja sig själva.

En av regeringens prioriterade frågor är att öka sysselsättningen och minska utanförskapet markant. Att fler föräldrar får vara med i arbetsgemenskapen är viktigt för att våra barn ska må bra. Detta sammantaget med en väl fungerande familjepolitik som ger föräldrar möjlighet att kombinera familj och arbete minskar risken för att barn ska leva i ekonomisk utsatthet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.