barn- och ungdomsidrott

Skriftlig fråga 1998/99:116 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-11-27
Anmäld
1998-11-30
Besvarad
1998-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:116 av Johan Pehrson (fp) till statsrådet Ulrica Messing om barn- och ungdomsidrott

den 27 november

Inom alltför många idrottsföreningar finns tydliga inslag av en elitisering av barns och ungdomars verksamhet. Ofta med utslagning som direkt följd. Redan innan puberteten kan unga plockas ut för satsningar i just deras åldersgrupp. Nyligen har åter läkare blivit föranledda att kritisera den allt hårdare träningen bland barn och ungdomar. Följderna kan bli allvarliga om träningsdosen är för stor i förhållande till en outvecklad kropp. Detta kan leda till direkta fysiska skador. Trots att Riksidrottsförbundet är tydligt i sitt budskap och menar att barn- och ungdomsidrott skall vara roligt och ingenting annat så är verkligheten trots detta ofta en annan.

De om inte plockas ut får ofta inte chansen att vara med och idrotta längre. Detta kan i vissa fall leda till psykiska skador på den unge. Denna grymma utslagning borde inte få fortsätta i dagens ungdomsidrott. Men det är just vad den gör. Inom vissa idrottsgrenar mer och i andra mindre. Att det dessutom ofta sker med hjälp av offentligt ekonomiskt stöd gör det än mer allvarligt.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon avser vidta några åtgärder för att en gång för alla komma till rätta med att offentliga medel används för elitsatsningar på barn och ungdomar som riskerar att få långtgående fysiska skador och dessutom leder till utslagning.

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:116 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:116 om barn- och ungdomsidrott
    Statsrådet Ulrica Messing

den 3 december

Johan Pehrson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att en gång för alla komma till rätta med att offentliga medel används för elitsatsningar på barn och ungdomar som innebär risk för långtgående fysiska skador och dessutom leder till utslagning.

Låt mig inledningsvis instämma i uppfattningen att det är mycket olyckligt om tävlingsverksamhet för flickor och pojkar leder till skador och utslagning. Barn- och ungdomsidrottens syfte är att stimulera till kvalitativ och långsiktig idrottslig utveckling. Det är vidare viktigt att barn kan bedriva idrott på ett lekfullt sätt och på sina villkor.

För mig som idrottsminister är det viktigt att framhålla att en fri och självständig idrottsrörelse själv bör avgöra hur man bedriver barn- och ungdomsidrott. Jag tror att det är en bra ordning och kan också konstatera att idrottsrörelsens egna riktlinjer för barn- och ungdomsidrott betonar principer om lekfullhet och allsidig träning. Jag är övertygad om att i de allra flesta fall så sker detta utifrån barnens och ungdomarnas fysiska och psykiska förutsättningar.

Det är sedan den lokala föreningen som sätter upp sina egna mål för den verksamhet man vill bedriva för barn och ungdomar samt ansvarar för de metoder som används inom föreningen för att uppnå dessa mål. Därmed är det viktigt att idrottsrörelsen genom utbildning och information kontinuerligt utvecklar sina ideellt arbetande idrottsledare för att på så sätt tillfredsställa alla barns och ungdomars behov.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.