Barn i skyddat boende

Skriftlig fråga 2020/21:1719 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-09
Överlämnad
2021-02-10
Anmäld
2021-02-11
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från alla former av våld. Trots detta vistas varje år flera tusen barn i skyddat boende för att de ska komma bort från våldsamheter. Många av dessa barn får flytta runt till olika skyddade boenden, som drivs av olika aktörer, för att skyddas från våldsutövaren. Barnets livssituation har påverkats av våld, och uppbrottet hemifrån påverkar deras uppväxt, relationer med familj/släkt/vänner samt hälsa och utveckling. När ett barn går i för- och grundskola ger man barnet en möjlighet att utvecklas. Att nå kunskapsmål, interagera och bygga upp relationer med andra barn, lära sig färdigheter, helt enkelt utvecklas som människa och rustas inför framtiden. Skolan har också an annan viktig roll, och det är att uppmärksamma om saker och ting inte står rätt till, reagera och agera vid minsta misstanke om att ett barn far illa och då göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Barn som bor på ett skyddat boende har individuella behov av stöd som behöver tillgodoses av samhället och den vuxenvärld som finns runt om dem. Vissa skyddade boenden erbjuder skolliknande verksamheter med stöd av pedagoger, men de flesta boenden har det inte. Frågan om skolgång är givetvis komplicerad då ovissheten om hur länge man ska stanna på det skyddande boendet ofta medför att socialtjänsten inte kräver eller medverkar till att möjliggöra skolgång, trots att rätten till utbildning omfattar alla barn, inklusive de som vistas i skyddat boende. En annan komplicerad faktor är att båda vårdnadshavarna måste godkänna beslut gällande barnets skolgång, vilket kan innebära att skyddet röjs undan.

I rapporten Min tur att berätta som Sveriges Stadsmissioner och Bris gjort med utgångspunkt i barns rättigheter enligt barnkonventionen, pekar de på flera förbättringsområden för barn som vistas i skyddat boende. Man pekar på att det krävs förändringar på samhällsnivå för att varje barn ska få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Vikten av en fungerande skolgång och boendemiljö är ett par av förbättringsområdena. Barnen i just denna rapport vittnar om långa tider av frånvaro från skolan och att det inte är ovanligt med månadsvis frånvaro från skolan för dessa barn.

Många barn som vistas i skyddat boende tillbringar mycket tid ensamma eller tillsammans med sina syskon och saknar relationer med jämngamla barn, som skolkamrater. Självklart kan boendet göra mycket – och de gör mycket – för att kompensera de sociala aktiviteter som barnet förlorar, genom särskilt anpassade aktiviteter, och man erbjuder också stöd för barnet. Det är dock svårt att tillgodose alla de möjligheter och utbud som en behörig skola kan ge, av förklarliga skäl, i synnerhet på grund av resursbrist.

Ett barns rättigheter ska gälla oavsett om man bor i skyddat boende eller inte. En vårdnadshavare som bor i skyddat boende ska inte behöva försaka barnets skolgång av säkerhetsskäl. Skolgång ska inte innebära att skyddet undanröjs för att båda vårdnadshavarna måste godkänna beslut gällande barnens skolgång.

Att bo på skyddat boende är en extraordinär situation för ett barn, och en sådan situation borde rimligtvis innebära undantag såsom att enbart en vårdnadshavare har rätt att godkänna skolgång.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur ämnar ministern verka så att barn som bor på skyddat boende kan utöva sin rättighet till skolgång på ett tryggt och säkert sätt, utan att skyddet undanröjs?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1719 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)


Svar på fråga 2020/21:1719 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Barn i skyddat boende

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka så att barn som bor på skyddat boende kan utöva sin rättighet till skolgång på ett tryggt och säkert sätt, utan att skyddet undanröjs.

Jag vill börja med att understryka vikten av att alla flickor och pojkar är trygga i skolan. Det framgår av skollagen (2010:800) att alla ska ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden. Utbildningen ska också utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Det slås även fast att all utbildning och annan verksamhet som rör barn ska ha barnets bästa som utgångspunkt.

Sedan den 1 januari 2020 är FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) lag i Sverige. Av barnkonventionen följer att alla barn är lika mycket värda, att ingen får diskrimineras och att det vid alla åtgärder och beslut som rör barn i första hand ska beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Barn har också enligt konventionen rätt till utbildning. Som utbildningsminister kan jag inte nog understryka värdet av att rätten till och barns möjligheter till utbildning värnas.

Regeringen beslutade i november 2016 att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå åtgärder för att stärka barnrättsperspektivet för barn som vistas i s.k. skyddat boende tillsammans med en av vårdnadshavarna. I januari 2018 överlämnades betänkandet Ett fönster av möjligheter – stärkt barnrätts-perspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) till regeringen. Under beredningen i Regeringskansliet framkom att förslagen bör kompletteras i vissa avseenden. Mot denna bakgrund togs en promemoria fram: Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbar placering, sekretess och skolgång (Ds 2020:16). Promemorian har remitterats och förslagen bereds inom Regeringskansliet.

När det gäller insatser för att motverka våld mot barn anser regeringen att det är nödvändigt med ett fortsatt samlat grepp och anger i budgetpropo-sitionen för 2021 att avsikten är att vidta ytterligare åtgärder. Regeringen har aviserat att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag på en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen har vidare gett Statens skolverk och Socialstyrelsen i uppdrag att bedriva ett utvecklingsarbete som ska syfta till att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten så att barn och unga får tidiga och samordnade insatser. Statens skolverk har även tagit fram ett stödmaterial om skolans arbete med barn och elever som har skyddad identitet. Stödmaterialet är ett stöd för huvudmän, rektorer och personal i skolväsendet i arbetet med att skapa en trygg och säker utbildning för de barn och elever som har ett skyddat boende.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att förbättra förutsättningarna för en trygg och säker utbildning. Vårt arbete med detta fortsätter och målet är att alla barn och elever ska få den utbildning de har rätt till.

Stockholm den 17 februari 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.