Bärgningspersonal

Skriftlig fråga 2005/06:353 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-15
Anmäld
2005-11-15
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2005/06:353 av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bärgningspersonal

Under måndagen den 7 november blev ännu en bilbärgare påkörd och omkom under ett bärgningsarbete på E 6 vid Fjärås. Det senaste året har ytterligare två bärgare fått sätta livet till, en i Bohuslän och en i Mälardalen. Bärgningsföretagen har nyligen genomfört manifestationer i bland annat Göteborg och Helsingborg till minne av kollegan som omkom i måndags.

Personalen som arbetar med bärgning av fordon på våra vägar utsätts varje dag för livsfara. Enligt en intervju med bilbärgare ägnar man större delen av arbetstiden åt att se upp för passerande bilar och endast en mindre del av tiden åt själva bärgningsarbetet. Alltfler bärgare menar nu att man är tveksam till att genomföra vissa bärgningar utan assistans från polisen.

Många av olyckorna skulle dock kunna undvikas om regler och lagstiftning ses över för att garantera bilbärgarnas säkerhet.

Svenska bärgningsarbetare har i flera års tid velat få lov att börja använda sig av blå larmljus för att göra trafikanterna uppmärksamma på att bärgningsarbete pågår, någonting som i dag inte tillåts. De ska även ges möjlighet till skyltning av olycka samtidigt som man sänker hastigheten till max 50 kilometer i timmen vid alla olyckor. Bärgarna ska även regelbundet erbjudas övningar tillsammans med polis och brandkår.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se över regler och lagstiftning för att garantera bärgarnas säkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:353 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:353 om bärgningspersonal

Statsrådet Ulrica Messing

Lars Gustafsson (kd) har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att se över regler och lagstiftning för att garantera bilbärgarnas säkerhet.

Frågan är ställd mot bakgrund av den dödsolycka som inträffade under ett bärgningsarbete på E 6 vid Fjärås.

Arbetet med att förbättra säkerheten i trafiken är viktigt. Inte minst krävs riktat arbete för att förbättra arbetsmiljön för dem som har sin arbetsplats ute i trafiken. Denna fråga berördes också i regeringens senaste trafiksäkerhetsproposition.

När det gäller den aktuella dödsolyckan genomför Vägverket, Region Väst, nu en djupstudie. En djupstudie ska kartlägga vad som hänt och försöka komma fram till vad det är som gjort att krockvåldet blev sådant att en människa dog. Djupstudien görs i samarbete med räddningstjänsten, polisen, sjukvården och i detta sammanhang sannolikt även bärgningsföretaget. Slutsatser ska sedan dras för att leda till åtgärder hos respektive aktör. Det är även aktuellt med att Vägverket ska genomföra en OLA (objektiva fakta, lösningar och avsikter) med inriktningen just att öka säkerheten i samband med bärgning.

Arbetsmiljöverket gör också en utredning enligt de regelverk de tillämpar. Dessa studier beräknas vara klara i slutet av denna månad. Därefter kommer Vägverket och Arbetsmiljöverket att stämma av hur de kan gå vidare inom sina ansvarsområden.

Arbete pågår också i en så kallad myndighetsgrupp kring frågor om säkerhet för räddningspersonal vid trafikolycksplats. I den ingår Arbetsmiljöverket, Räddningsverket, Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen och Vägverket. De har bland annat tagit fram råd för varselkläders utformning och rekommenderar räddningspersonal att vid skadeplats använda dessa på avsett sätt. Arbetsmiljöverket har föreskrivit att vid bärgningsarbete ska arbetsgivare följa dessa anvisningar. Förberedande kontakter har tagits för att under nästa år ta fram rekommendationer om hur bärgningsarbete ska genomföras på ett med hänsyn till trafikförhållandena säkert sätt. Vad gäller bärgningsarbete så är det viktigt att beakta att bärgningsarbete kan förekomma utan att det är fråga om en olycka.

Detta arbete kommer att genomföras i samarbete med bland annat bärgningsföretagens organisationer.

Beträffande möjligheter för bärgningsbilar att ha blåljus har Vägverket i sina diskussioner med företrädare för bärgningsbranschen erfarit att detta inte är en avgörande fråga utan det viktiga är hur vi skapar ett säkrare arbete vid vägen. Användningen av blåljus handlar främst om att påkalla fri väg och är inte någon allmän varningssignal. Bärgningsbilar har redan i dag gula roterande lampor för att påkalla uppmärksamhet.

Det finns många situationer där förare bör hålla lägre hastighet än den högsta föreskrivna. Exempelvis ska en förare hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet förbi en olycksplats (3 kap. 15 § trafikförordningen (1998:1276)). Det finns inga planer på att införa ett system med tillfällig omskyltning av hastighetsgränser vid olycksplatser. Generellt är polisen närvarande vid olycksplatser och kan ge anvisningar för trafiken och även stoppa fordon som inte följer trafikreglerna.på att övning och utbildning av bilbärgare är viktigt. Formerna för detta kommer också att diskuteras inom ramen för berörda myndigheters fortsatta arbete med att förbättra säkerheten på våra vägar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.