Banverket

Skriftlig fråga 2001/02:626 av Hagfeldt, Stefan (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-30
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2001/02:626

av Stefan Hagfeldt (m) till näringsminister Björn Rosengren om Banverket

På nytt har många tågresenärer drabbats av att SJ tvingats ställa in många tåg. Själv skulle jag åka upp till Stockholm från Norrköpings Centralstation med tåg den 29/1 kl.8.05. På anslagstavlan kunde man läsa att tåget var inställt. Första tåg till Stockholm kunde möjligen komma till Norrköping kl.10.00. När biljettkontoret öppnades meddelade personalen att man inget kunde göra. Att ordna fram buss eller taxi kom inte i fråga. Personalen ringde till sina överordnade men fick nej. Att se när alla dessa besvikna resenärer fick detta besked var beklämmande. Själv blev jag minst sagt förvånad att SJ inte ansåg sig ha något ansvar för att hjälpa de resenärer som drabbades av de inställda tågen. Om SJ:s personal har instruktionen att de inte ska hjälpa till med alternativa färdmedel så kommer givetvis tågresandet att minska i framtiden om passagerarna lämnas utan hjälp. SJ liksom Banverket är statliga företag vilket innebär att näringsministern har det yttersta ansvaret.

Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att tågresenärerna inte ska lämnas vind för våg när tåg inställes?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:626 besvarad av

den 5 februari

Svar på fråga 2001/02:626 om Banverket

Näringsminister Björn Rosengren

Mot bakgrund av de störningar som drabbade tågtrafiken i Mellansverige från mitten av december förra året till mitten av januari i år har Stefan Hagfeldt frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tågresenärerna inte ska lämnas vind för våg när tåg ställs in.

Först av allt vill jag understryka att även jag är bekymrad över de förseningar som drabbade tågtrafiken under jul-, nyårs- och trettonhelgen. Det är oacceptabelt att resenärerna inte kan lita på tågtrafiken. Inte minst under storhelger med mycket resande.

Jag konstaterar att tågresandet och därmed utnyttjandet av infrastruktur och fordon ökat kraftigt de senaste åren. Detta är mycket positivt men har samtidigt lett till att järnvägssystemet i vissa delar utnyttjas maximalt, vilket leder till att känsligheten för störningar ökar. Det är väsentligt att järnvägssektorn kan leva upp till sitt ansvar att ta hand om sina alltfler resenärer på ett tillfredsställande sätt. Annars kommer tågtrafiken, som Stefan Hagfeldt påpekar i sin fråga, att förlora resande igen.

Därför kallade jag till mig ledningen för Banverket, SJ, Tåg i Bergslagen och Tågkompaniet för att informera mig om störningarna och vad som kan göras för att undvika upprepningar. Den diskussion vi förde visade att de allvarligaste bristerna har legat i informationen till resenärerna, snöröjningen, jourberedskapen och möjligheten att få fordonen reparerade.

Vid mötet uppdrog jag åt Banverket, som har ett övergripande ansvar för järnvägssystemet, att tillsammans med operatörerna återkomma med förslag till åtgärder för att förhindra att liknande problem uppstår igen.

Denna redovisning ska lämnas senast den 15 februari och avsikten är att man ska presentera förslag till konkreta åtgärder som kan genomföras på kort sikt. Jag vill avvakta med en diskussion om vilka åtgärder som bör vidtas till dess redovisningen lämnats. Jag förutsätter dock att den innehåller konkreta, kraftfulla åtgärder inom de områden som vid mötet konstaterades ha de största bristerna.

Jag vill i detta sammanhang även framhålla två åtgärder som regeringen vidtagit för att förbättra järnvägens funktionalitet och tillförlitlighet på längre sikt.

För det första antog riksdagen före jul regeringens infrastrukturproposition där 138 miljarder kronor avsätts för investeringar och underhåll av järnvägsnätet, varav nästan 6 miljarder kan användas i närtid. Därigenom kan flaskhalsar och kapacitetsproblem byggas bort och eftersatt underhåll av infrastrukturen kan börja tas igen.

För det andra har regeringen tillsatt en utredning som bl.a. ska se över myndighetsstrukturen och ansvarsfördelningen inom sektorn i syfte att öka effektiviteten och höja kvaliteten. Utredningen ska ha utgångspunkt i konsumentperspektivet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.