Bankdelningslag

Skriftlig fråga 2014/15:321 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-18
Överlämnad
2015-03-18
Anmäld
2015-03-19
Svarsdatum
2015-03-25
Sista svarsdatum
2015-03-25
Besvarad
2015-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Regeringen har tyvärr meddelat att den inte är intresserad av en bankdelningslag på EU-nivå, detta trots de fördelar en sådan lag skulle innebära både för den finansiella stabiliteten och för att skattebetalarna inte på samma sätt som i dag skulle behöva stå för kostnaderna om en bank faller. En bankdelningslag skulle innebära att spekulation skulle separeras från den nödvändiga in- och utlåningen. Spekulationen skulle därmed inte längre vara kopplad till den indirekta statliga garantin. Enligt Vänsterpartiets uppfattning är bankernas verksamhet dessutom så sammankopplad med varandra att det hade varit rimligt att ha en sådan lag på EU-nivå.

Flera länder, bland andra Storbritannien, är på väg att införa någon form av bankdelningslag. Det är bra och nödvändigt för att minska den finansiella spekulationen och begränsa handeln med egna medel från bankernas sida. Även Sverige skulle kunna gå den vägen. Inte minst Likkanenrapporten kunde utgöra grunden för ett sådant fortsatt arbete även om det då i stället sker på nationell nivå. De delar av rapporten som är användbara nationellt kan komma till nytta.

Min fråga till statsrådet Per Bolund blir därför följande:

 

Avser statsrådet att inleda ett arbete med en nationell bankdelningslag?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:321 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2015/1484

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:321 av Ulla Andersson (V) Bankdelningslag

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att inleda ett arbete med en nationell bankdelningslag.

Ulla Andersson har uppfattat att regeringen inte är intresserad av en bankdelningslag på EU-nivå. Regeringen delar dock inte helt denna uppfattning.

Regeringen anser att en ändamålsenlig och välfungerande bankdelningslag på EU-nivå är intressant, men EU-kommissionens förslag till sådan lagstiftning innehåller många allvarliga brister som skulle skada Sveriges ekonomi och öka kostnaderna för individer, företag och staten. Därför driver regeringen i förhandlingarna, i likhet med många andra medlems-stater, att förslaget ska förändras så att förordningen inte skapar dessa negativa effekter. I praktiken innebär det en ökad flexibilitet i tillämpningen jämfört med EU-kommissionens ursprungliga förslag. Möjligheten att separera ut riskfylld handelsverksamhet som Ulla An-dersson talar om finns kvar i förslaget såsom det ser ut för närvarande.

Ulla Andersson talar vidare om behovet av att skydda skattebetalarnas medel om en bank fallerar. Regeringen instämmer i att detta är av allra största vikt. I och med genomförandet av krishanteringsdirektivet (2014/59/EU), som för nuvarande bereds i Regeringskansliet, kommer Sverige få ett nytt system för krishantering av banker vars syfte är att eliminera den implicita statliga garantin. Tillsammans med genomförandet av det fjärde kapitaltäckningsdirektivet (2013/36/EU) gör detta att den finansiella stabiliteten stärks.


Mitt svar på Ulla Anderssons fråga är alltså: eftersom det för närvarande pågår ett förhandlingsarbete på EU-nivå är det inte aktuellt att inleda ett arbete med en nationell bankdelningslag.

Stockholm den 25 mars 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.