avvisningsbeslut

Skriftlig fråga 1997/98:692 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-30
Anmäld
1998-05-04
Besvarad
1998-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:692 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om avvisningsbeslut

I Aftonbladet den 23 april refereras flera fall där asylsökande som fått avslag på sin ansökan i Sverige och deporterats med ödesdigra konsekvenser såsom dödsdom, senare omvandlat till livstids fängelse, tortyr inklusive skenavrättning m.m.

Min fråga till statsrådet Schori blir:

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att reparera eller mildra effekterna av dessa avvisningsbeslut?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:692 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:692 om avvisningsbeslut
    Statsrådet Pierre Schori

Ulla Hoffmann har frågat mig om regeringen avser vidta några åtgärder för att reparera eller mildra effekterna för personer som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd och enligt pressuppgift sedan i hemlandet har blivit utsatta för ödesdiger behandling.

Jag delar Ulla Hoffmanns utgångspunkt om vilken avgörande betydelse det kan ha för en skyddsbehövande att få stanna i Sverige. Sedan utlänningslagen ändrades den 1 januari 1997 ger den på ett tydligt sätt ett omfattande skydd i olika situationer. Bl.a. lyfts risken för att "straffas med döden eller med kroppsstraff eller att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning" fram som en särskild skyddsgrund. Under det första år denna lagbestämmelse var i kraft fick 629 personer uppehållstillstånd på sådan grund.

Höga krav ställs på rättsprocessen. Vi har därför ett system med bl.a. möjlighet till prövning i flera instanser och tillgång till juridisk hjälp. En parlamentarisk kommitté (NIPU) studerar för närvarande om rättsprocessen kan förbättras ytterligare.

Det förekommer ibland uppgifter om att asylsökande som fått återvända till hemlandet utsatts för övergrepp av myndigheterna där. I en del fall är påståendena över huvud inte kopplade till någon namngiven person. I andra fall kommer emellertid kontaktpersoner eller tidigare ombud i Sverige med mer preciserade uppgifter. I görligaste mån försöker myndigheterna då regelmässigt att undersöka vad som hänt. Såvitt jag kunnat inhämta om erfarenheterna under senare år har sådana konsekvenser som återges i frågan inte inträffat för personer som återvänt. Detta utesluter självfallet inte, att personer kan råka illa ut på grund av sina aktiviteter efter ett återvändande eller på grund av en olyckshändelse. Låt mig tillägga, att det rör sig om få fall där påstående görs om att återvändandet fått allvarliga konsekvenser i hemlandet.

Mot denna bakgrund finns därför inte anledning att nu vidta några åtgärder till följd av Ulla Hoffmanns fråga. När det gäller åtgärder för att ytterligare förstärka rättssäkerheten får vi tillfälle att diskutera denna fråga när NIPU lagt sitt betänkande senare under innevarande år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.