avvisning av omhändertagna barn

Skriftlig fråga 2002/03:353 av Ek, Lena (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-20
Anmäld
2002-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-15
Besvarad
2003-01-22
Svar anmält
2003-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 2002/03:353

av Lena Ek (c) till statsrådet Jan O Karlsson om avvisning av omhändertagna barn

Sverige har deklarerat att vi som stat ska följa FN:s barnkonvention. Utlänningslagstiftningen har därför en portalparagraf som ska skydda barn, med stöd av formuleringen att barnets bästa ska vara vägledande i alla beslut som rör barn.

Socialtjänstlagen ger sociala myndigheter rätt att omhänderta barn för att skydda det enskilda barnet. Trots detta avvisas omhändertagna barn från Sverige utan att någon kontroll först skett av vad som kan komma att hända barnen i hemlandet. Migrationsverket skickar ut barnet tillsammans med en eller två föräldrar som inte kunnat ta hand om barn enligt svenska sociala myndigheter.

Min fråga till migrationsministern är därför:

Avser migrationsministern att vidta några åtgärder med anledning av ovanstående?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:353 besvarad av

den 21 januari

Svar på frågorna 2002/03:353 om avvisning av omhändertagna barn och 370 om utvisande av omhändertagna barn

Statsrådet Jan O Karlsson

Lena Ek och Mona Jönsson har frågat mig vad jag avser att göra för att barnperspektivet och barnkonventionen ska beaktas när asylsökande barn tvångsomhändertagits och familjen riskerar att avvisas. Jag har valt att besvara frågorna gemensamt.

Den parlamentariska Barnkommittén vars uppgift var att göra en översyn av hur svensk lagstiftning och praxis förhöll sig till bestämmelserna i barnkonventionen tog upp dessa utomordentligt viktiga frågor som rör utlänningslagens förhållande till lagen om vård av unga (LVU). Kommitténs överväganden och förslag ledde till ändringar i utlänningslagen. Den ordning som nu gäller är att Migrationsverket eller Utlänningsnämnden alltid ska inhämta socialnämndens yttrande i de fall där ett barn är omhändertaget enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och där det kan vara aktuellt med en avvisning. Socialnämndens yttrande bör i sådana fall tillmätas stor vikt (prop.1996/97:25 s. 268). Enligt utlänningslagen kan ett tidsbegränsat uppehållstillstånd beviljas om barnet behöver vård enligt LVU även om barnet eller barnets familj saknar asylskäl eller andra skäl för uppehållstillstånd.

Socialtjänsten ansvarar för barnets vård och har kontakt med Migrationsverket som i sin tur undersöker om barnet kan få motsvarande vård i hemlandet. Migrationsverket har i dessa fall kontakt med bland annat ambassader och frivilligorganisationer i det aktuella landet för att kunna bedöma om vård eller behandling kan ges där.

För närvarande ser jag ingen anledning att ta initiativ till ändringar i regelverket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.