avvisning av HBT-personer från Iran

Skriftlig fråga 2004/05:2059 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-22
Besvarad
2005-08-04
Besvarad
2005-08-05
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga 2004/05:2059

av Tasso Stafilidis (v) till statsrådet Barbro Holmberg om avvisning av HBT-personer från Iran

I tisdags den 19 juli kl. 09.30 svensk tid avrättades två unga män i Iran genom hängning. De avrättades på grund av att de haft sex med varandra och för att de druckit alkohol. En av de två männen var under 18 år och avrättningen skedde offentligt. Enligt uppgift har de två unga männen suttit fängslade i 14 månader före avrättningen och där fått utstå svåra spöstraff med 228 piskrapp. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp situationen för HBT-personer i Iran genom olika frågor till regeringen, inte minst i samband med min utredningsresa till Iran 2002. Genom att hänvisa till rapporten från den svenska ambassaden i Iran avvisas HBT-personer från Sverige med argumentet som att det inte finns några allvarliga problem med att leva som homosexuell i Iran så länge man inte öppet manifesterar sin sexuella läggning. Ett stort antal homosexuella och transpersoner från Iran har kämpat förgäves för att få stanna i Sverige. Förra sommaren tog bland annat Fatemeh-Kiann sitt liv efter att han hotats av utvisning till Iran. De svenska myndigheterna menade att han som transperson kunde vara säker i landet. Själv är jag inte det minsta förvånad över det som hänt, då jag fick flera vittnesmål om detsamma under min utredningsresa, men frågan är varför regeringen vägrar inse allvaret och inte erkänner den verkliga situationen för HBT-personer i Iran.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga statsrådet på vilket sätt hon tänker agera, med anledning av de senaste avrättningarna av två homosexuella unga män, för att HBT-personer inte ska avvisas till Iran.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2059 besvarad av

den 4 augusti

Svar på frågorna 2004/05:2059 om avvisning av HBT-personer från Iran, 2063 om utvisning av HBT-flyktingar från Iran och 2071 om utvisningarna av HBT-personer till Iran

Statsrådet Barbro Holmberg

Tasso Stafilidis har frågat mig hur jag tänker agera, med anledning av de senaste avrättningarna av två homosexuella män, för att HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) inte ska avvisas till Iran. Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att motverka utvisningar av HBT-personer från Iran. Martin Andreasson har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att iranska HBT-personer inte ska utvisas till hotande dödsstraff eller annan förföljelse.

Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Jag vill inledningsvis uttrycka mitt och regeringens kraftfulla avståndstagande från avrättningarna i Iran den 19 juli i år. EU:s ordförandeskap har också å medlemsstaternas vägnar uttryckt sin djupa oro över händelsen i ett uttalande den 26 juli.

Den svenska regeringen ser mycket allvarligt på situationen i Iran vad gäller mänskliga rättigheter och har, vid upprepade tillfällen, fördömt övergrepp som ägt rum. Sverige tar kontinuerligt upp både frågor som rör dödsstraff och andra frågor rörande mänskliga rättigheter, såsom situationen för HBT-personer, med olika företrädare för den iranska regeringen.

Vad gäller HBT-personer som söker asyl i Sverige gäller följande. Människor som riskerar dödsstraff har rätt till skydd i vårt land. Detsamma gäller människor som riskerar förföljelse på grund av sin sexuella läggning.

Detta följer av utlänningslagen som föreskriver ett absolut skydd mot återsändande för den som riskerar att straffas med döden eller med kroppsstraff eller att utsättas för tortyr eller förnedrande behandling eller bestraffning. Enligt den särskilda skyddsgrund, skyddsbehövande i övrigt, som infördes i utlänningslagen 1997, har asylsökande vidare rätt att få stanna i Sverige om de känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning.

Det är Migrationsverkets och Utlänningsnämndens uppgift att göra bedömningen av den enskildes behov av skydd. Myndigheterna gör denna bedömning i enlighet med de regler som jag redogjort för ovan och på grundval av bland annat den enskildes uppgifter och en omfattande rapportering om förhållandena i de asylsökandes hemländer. Det innebär förstås att myndigheterna nu även har information om de aktuella avrättningarna, vilken kan beaktas framöver i prövningen av asylärenden. På uppdrag av regeringen och i samråd med bland annat HomO och RFSL har Migrationsverket också utarbetat riktlinjer för handläggning och bedömning av asylärenden där förföljelse på grund av sexuell läggning åberopas.

Regeringen har särskilt uppmärksammat den utsatta situationen för HBT-personer och verkar för ett förstärkt skydd för dessa. I juni i år överlämnade därför regeringen en lagrådsremiss angående flyktingskap och förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning. De personer som i dag får uppehållstillstånd som skyddsbehövande i övrigt, och som riskerar förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning, kommer efter lagändringen att anses som flyktingar. Det gäller inte bara dem som nu får uppehållstillstånd med stöd av den särskilda bestämmelse som bland annat talar om homosexualitet; det gäller också dem som i dag anses skyddsbehövande på grund av att de riskerar tortyr, dödsstraff, kroppsstraff eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, och där grunden för skyddsbehovet har med sexuell läggning att göra. Lagändringen planeras träda i kraft samtidigt med den nya utlänningslag som föreslagits i propositionen Ny instans- och processordning i utlänningsärenden, vilken regeringen nyligen fattade beslut om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.