Avvisning av flyktingar

Skriftlig fråga 2007/08:1062 av Pettersson, Marina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-09
Anmäld
2008-04-09
Besvarad
2008-04-16
Svar anmält
2008-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 april

Fråga

2007/08:1062 Avvisning av flyktingar

av Marina Pettersson (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Antalet flyktingar som söker sig till Sverige har ökat de senaste åren på grund av oron i vår omvärld. Flyktingarna går nu och väntar på besked om de kommer att avvisas eller inte. Flyktingarna har ofta varit i Sverige under en längre period och hunnit att rota sig i det svenska samhället. Både föräldrar och barn har lärt sig svenska och påbörjat utbildningar för att integrera sig i det svenska samhället.

Som riksdagsledamot kommer jag i kontakt med både enskilda personer och frivilligorganisationer som känner stor oro för hur flyktingarna behandlas under tiden de väntar på besked från Migrationsverket. I mitt hemlän Värmland har ett antal enskilda ärenden uppmärksammats i lokalpressen och den humanitära situationen för flyktingarna har hamnat i fokus. Är det rimligt att ensamstående ungdomar utan anhöriga avvisas från en ordnad tillvaro med bostad och utbildning? Är det rimligt att kommunerna drar tillbaka sitt ekonomiska stöd så att flyktingarna måste säga upp sina hyreskontrakt samtidigt som deras ärenden inte är avgjorda av Migrationsöverdomstolen? Frågorna som väcks är många.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet om han ser några humanitära skäl för att flyktingar som väntar på besked om avvisning ska få stanna i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1062 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 16 april

Svar på fråga

2007/08:1062 Avvisning av flyktingar

Statsrådet Tobias Billström

Marina Pettersson har frågat mig om jag ser några humanitära skäl för att flyktingar som väntar på besked om avvisning ska få stanna i Sverige.

Vid prövningen av om en asylsökande är berättigad till uppehållstillstånd är det enligt utlänningslagen behovet av skydd som står i fokus. Den som vid en sådan prövning bedöms som flykting eller som skyddsbehövande i övrigt enligt de kriterier som ställs upp i utlänningslagen har rätt till uppehållstillstånd.

Om den asylsökande inte bedöms vara flykting eller skyddsbehövande i övrigt kan uppehållstillstånd undantagsvis ändå ges om det föreligger synnerligen ömmande omständigheter. Vid prövningen ska en samlad bedömning göras. Hänsyn ska särskilt tas till den sökandes hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet. I ärenden som rör barn behöver omständigheterna inte ha samma allvar och tyngd som för vuxna.

En person som har meddelats ett lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning, och som alltså inte har bedömts ha behov av skydd, ska enligt utlänningslagen lämna landet inom två respektive fyra veckor. Om inte de beslut som fattas av Migrationsverket och migrationsdomstolarna respekteras och efterlevs, riskerar asylprocessen att förlora sin legitimitet och att undergrävas på sikt.

När ett beslut om avvisning eller utvisning ska verkställas finns enligt utlänningslagen en möjlighet att anföra nya omständigheter, som kan leda till att Migrationsverket tar upp frågan om uppehållstillstånd till ny prövning.

Den ovan angivna ordningen infördes den 31 mars 2006 efter beslut av en enig riksdag. Jag ser inga skäl att ändra denna ordning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.