avvisning av flyktingar

Skriftlig fråga 2001/02:503 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-10
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga 2001/02:503

av Göran Lindblad (m) till statsrådet Jan O Karlsson om avvisning av flyktingar

Enligt ett inslag i programmet "Uppdrag granskning" genomför Sverige i vissa fall dumpning av flyktingar som nekats uppehållstillstånd. För att kunna göra det använder sig ansvariga myndigheter av en paragraf i utlänningslagen som medger avvisning till ett land, oavsett om personen har någon anknytning till detta land eller ej. Enligt programmet har den svenska polisen i ett antal fall vänt sig till Ghana för att avvisa flyktingar där nationaliteten är oklar, eller då det inte går att återbörda den asylsökande till dennes hemland. Enligt den förra migrationsministern Maj-Inger Klingvall är detta förfarande inte förenligt med svensk rättspraxis. I en interpellationsdebatt i riksdagen den 15 november 2001 sade hon bl.a. följande: "Som jag sade i mitt förra inlägg är huvudprincipen alltid att verkställigheten ska ske till hemlandet, men ibland kan verkställighet ske till ett annat land, men då måste den avvisade ha anknytning dit. Det finns inget utrymme för någon annan hantering i svensk rättspraxis." Men i utlänningslagen står det inget om anknytningskrav, endast att: "Kan verkställigheten inte genomföras på det sätt som anges i första stycket eller finns det andra särskilda skäl, får utlänningen i stället sändas till något annat land." Uppenbarligen stämmer inte f.d. migrationsministerns uppfattning med verkligheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Avser statsrådet göra en översyn av gällande lagstiftning så att den blir överensstämmande med förra migrationsministerns uppfattning om svensk rättspraxis på detta område?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:503 besvarad av

den 16 januari

Svar på frågorna 2001/02:503 om avvisningar av flyktingar och 507 om avvisningar

Statsrådet Jan O Karlsson

Göran Lindblad har frågat mig om jag avser att göra en översyn av gällande lagstiftning om verkställighet av avvisningsbeslut. I frågan refereras bl.a. till uppgifter i ett TV-program om att svenska myndigheter skulle ha "dumpat" flyktingar i Ghana. Johan Pehrson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förhindra att människor avvisas till stater dit de saknar anknytning.

Låt mig först göra ett klarläggande. Flyktingar avvisas inte. Bedöms en person vara flykting har han eller hon rätt till asyl i Sverige såvida inte något särskilt föreskrivet undantag föreligger.

Frågan till vilket land verkställighet av ett beslut om avvisning kan ske regleras i 8 kap. 5 § utlänningslagen. Där anges att en utlänning som ska avvisas ska sändas till sitt hemland eller till det land från vilket han kom till Sverige. Är inte detta möjligt, eller föreligger särskilda skäl, får utlänningen i stället sändas till något annat land. Denna bestämmelse innebär att den myndighet som prövar avvisningsfrågan måste klargöra till vilket eller vilka länder verkställighet kan ske. I annat fall föreligger verkställighetshinder (jfr UN 195-95).

När verkställighet ska genomföras har den verkställande myndigheten att följa föreskrifterna i beslutet. Om den verkställande polismyndigheten finner att verkställigheten inte kan genomföras eller att ytterligare besked behövs, ska myndigheten enligt utlänningslagen underrätta Migrationsverket om detta. Migrationsverket får i ett sådant fall besluta i fråga om verkställigheten eller vidta de åtgärder i övrigt som behövs.

Avvisning sker i de flesta fall enligt huvudregeln, dvs. till hemlandet eller det land varifrån den sökande kom till Sverige. Avvisning till något annat land än dessa sker, såvitt jag har erfarit, endast då utlänningen bedöms ha anknytning till det landet eller om utlänningen visar att han eller hon tas emot där. Jag finner därför för närvarande att det inte finns behov av en översyn av gällande regelverk på området.

Med hänvisning till det enskilda ärendet kan jag upplysa att saken överlämnats till åklagare för prövning i olika delar, bl.a. vad gäller misstankar om att polisen vid verkställandet använt omotiverat mycket våld och vad gäller den bestämmelse som säger att polisen kan begära instruktion från Migrationsverket för såvitt verkställighet inte går att genomföra till det land som anvisats i avvisningsbeslutet. UD har å sin sida instruerat ambassadören i Lagos att gå igenom ärendet på plats i Accra med den svenske konsuln.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.