avverkning av skyddsvärd skog

Skriftlig fråga 1999/2000:1205 av Ringqvist, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-11
Besvarad
2000-08-17
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga 1999/2000:1205

av Jonas Ringqvist (v) till miljöminister Kjell Larsson om avverkning av skyddsvärd skog

Vintern 1998 förhindrade miljöaktivister från fältbiologerna att en skog i Ranebo, Bohuslän, avverkades genom att hindra avverkningsmaskinerna. Skogen har höga naturvärden och gjordes till ett naturreservat i stället för till ett kalhygge tack vare fältbiologernas insats. I stället för att samhället tackar dem så har de nu dömts av Högsta domstolen till att betala böter, trots att de tidigare friats i både tingsrätten och hovrätten.

Flera inventeringar hade visat att skogen i Ranebo var skyddsvärd. Ändå hade markägaren fått tillstånd att avverka skogen. De lagliga protesterna som kom från miljörörelsen räckte inte för att myndigheterna skulle inse sitt misstag och dra tillbaka avverkningstillståndet. Till slut ansåg miljöaktivisterna att de var tvungna att använda sig av civil olydnad för att stoppa avverkningen. Två dagar efter att de två fältbiologerna hade kedjat sig fast vid en skogsmaskin så omvandlade länsstyrelsen skogsområdet till ett naturreservat. Myndigheterna gav alltså aktivisterna rätt. Skogen var skyddsvärd och det ursprungliga beslutet var fel. Ändå har de nu dömts till böter av Högsta domstolen.

De båda fältbiologerna har nu ansökt om nåd hos regeringen, vilket gör att regeringen har en möjlighet att ge dem upprättelse.

Min fråga är därför:

Vilka åtgärder avser miljöministern vidta för att förhindra att situationer som denna i framtiden uppstår?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1205 besvarad av

den 17 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1205 om avverkning av skyddsvärd skog

Miljöminister Kjell Larsson

Jonas Ringqvist har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att situationer som den i Ranebo i framtiden uppstår. Bakgrunden till frågan är att tillstånd lämnats för att avverka skog i Ranebo i Bohuslän. Två fältbiologer, som först friats i lägre instanser, har nu dömts till böter av Högsta domstolen för att de hindrat avverkningen trots att skogsområdet bedömts som så skyddsvärt av länsstyrelsen att beslut fattats om interimistiskt naturreservat för området strax efter fältbiologernas aktion.

Jag vill inledningsvis säga att jag värdesätter miljörörelsens engagemang när det gäller att identifiera och informera om värdefulla naturområden och att det är olyckligt när konflikter som den i Ranebo uppstår.

För att i framtiden förhindra situationer som den beskrivna behövs det bl.a. en långsiktig planering för att säkerställa skyddet av värdefulla områden. De avsevärda budgetförstärkningar som gjorts för att staten ska kunna lämna ersättning till bl.a. markägare för mark som skyddas för naturvårdsändamål kommer också att spela en avgörande roll i detta arbete. Jag vill vidare betona att när det gäller säkerställande av skyddsvärda skogsområden är bl.a. samverkan mellan statlig, kommunal och ideell naturvård samt markägare av stor betydelse för att undvika konflikter och åstadkomma ett framgångsrikt bevarandearbete. Bra kunskapsunderlag som t.ex. Skogsvårdsorganisationens omfattande utbildningskampanj Grönare Skog och den nyligen genomförda nyckelbiotopsinventeringen är en av förutsättningarna för en bra samverkan och ett växande engagemang.

Naturvårdsverket har redovisat ett regeringsuppdrag angående organisationen av arbetet för att säkra att de ökade budgetmedlen för skydd av värdefull skogsmark ger god natur- och kulturmiljövårdsnytta och gagnar friluftslivet. Naturvårdsverket har bl.a. föreslagit en arbetsmodell för bättre samverkan mellan olika intressen. Dessutom har Naturvårdsverket tagit fram kriterier för skydd av olika objekttyper i syfte att säkerställa de mest värdefulla områdena.

Med utvecklade samrådsformer, ökad lokal förankring, bättre kunskapsunderlag och med de ökade medlen för skydd av värdefull skogsmark är det min förhoppning att den typ av konflikt som uppstod i Ranebo i framtiden kan undvikas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.