Avverkning av fjällnära skogar

Skriftlig fråga 2023/24:930 av Rebecka Le Moine (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-22
Överlämnad
2024-05-22
Anmäld
2024-05-23
Svarsdatum
2024-05-29
Sista svarsdatum
2024-05-29
Besvarad
2024-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Enligt en granskning av Sveriges Radio har mer än 6 000 hektar av de fjällnära skogarna som skulle ha skyddats nu avverkats. 

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Romina Pourmokhtari:

 

Vad avser statsrådet att göra för att få stopp på avverkningen och skydda de fjällnära skogarna?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:930 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:930 Avverkning av fjällnära skogar

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:930 av Rebecka Le Moine (MP)
Avverkning av fjällnära skogar

Rebecka Le Moine har frågat miljö- och klimatministern om vad hon avser göra för att få stopp på avverkningen och skydda de fjällnära skogarna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Skogsägare i fjällnära skog behöver ansöka om tillstånd för att avverka skog. Det är Skogsstyrelsen som är ansvarig myndighet och som bedömer om avverkning kan beviljas. Av myndighetens årsredovisning för 2023 framgår att förra året nekades tillstånd för avverkning i fjällnära skog för 89 procent av den ansökta arealen, ofta på grund av att avverkningen var oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för natur- eller kulturmiljövärden. Över tid är Skogsstyrelsens bedömning att tillstånd nekas för 70 till 80 procent av ansökt areal i fjällnära skog. På övrig produktiv fjällnära skogsmark bedöms avverkning vara förenlig med intressen för natur- och kulturmiljövärden. 

En stor del av den fjällnära skogen är också redan skyddad; över 57 procent av den fjällnära skogsmarken är formellt skyddad genom bland annat naturreservat, biotopskydd och nationalparker. Om skogsägarnas egna frivilliga avsättningar samt hänsynsytor adderas ökar andelen skogsmark som är undantagen från virkesproduktion ytterligare.

Regeringen har en tydlig ambition att skyddsvärda skogar ska bevaras genom formellt skydd, skogsägarnas frivilliga avsättningar och miljöhänsyn vid avverkning. Regeringen ser, i linje med förvaltarskapstanken, aktiva och engagerade skogsägare som avgörande för att stärka ekosystemen i skogen, värna natur och kulturvärden och för att ta tillvara skogens avgörande roll i klimatarbetet, bland annat som kolsänka och förnybar råvara. Äganderätten bör stärkas vid formellt skydd av skog genom att frivillighet ska vara en grundläggande utgångspunkt och ett huvudsakligt arbetssätt för myndigheterna. Eventuella undantag ska göras restriktivt när så är befogat. En viktig del i frågan om stärkt äganderätt är att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning som de har rätt till. Skyddet för äganderätten ska vara vägledande i fråga om ersättning vid inskränkning i pågående markanvändning.

Stockholm den 29 maj 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.