Till innehåll på sidan

Avstängning av gymnasieelever som missbrukar narkotika

Skriftlig fråga 2011/12:318 av Lundgren, Elin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-25
Anmäld
2012-01-25
Besvarad
2012-02-01
Svar anmält
2012-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga

2011/12:318 Avstängning av gymnasieelever som missbrukar narkotika

av Elin Lundgren (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I arbetet med elevers hälsa och välmående finns i dag kommuner som aktivt arbetar med tidig upptäckt och erbjuder behandling till berörda elever.

Då kan det hända att elever lämnar urinprov som visar positivt på narkotika eller medger att de missbrukar någon form av narkotika.

När det händer är det vissa problem med att tolka skollagen hur rektor då kan förfara. I kontakt med Skolverket anser de att det i ordningsreglerna ska stå att elever i undervisning ska vara fria från alkohol och andra droger, det vill säga narkotiska preparat. Om det finns nedskrivet kan rektor besluta om avstängning av elever om de inte uppfyller detta krav.

Rimligt vore att en elev är avstängd från skolan tills ett negativt urinprov kan visas. Detta behövs för övriga elevers och lärares säkerhet. Denna period, om eleven inte missbrukar mer än i sällsynta fall, kan ta upp till tre veckor. Självklart är dock att eleven får allt stöd för att bli drogfri och inte hamna efter i skolarbetet som eleven får sköta hemifrån under aktuell period.

Skolverket lämnar inga tydliga svar på om detta är ett rimligt sätt att förfara.

Är det utbildningsministerns avsikter att en avstängning av gymnasielever från skolan till dess att de kan uppvisa negativt urinprov är ett sätt för en kommun att arbeta för elevers säkerhet och hälsa?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:318 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 1 februari

Svar på fråga

2011/12:318 Avstängning av gymnasieelever som missbrukar narkotika

Utbildningsminister Jan Björklund

Elin Lundgren har frågat mig om det är min avsikt att avstängning av gymnasieelever från skolan till dess att de kan uppvisa negativt urinprov är ett sätt för en kommun att arbeta för elevers säkerhet och hälsa.

Statens skolinspektion är tillsynsmyndighet för skolväsendet, vilket innebär att det är Skolinspektionen som tolkar om en skola följer den lagstiftning och andra bestämmelser som gäller för verksamheten. Skolinspektionen har tagit ställning till drogtester i skolan vid flera tillfällen.

Var och en har enligt grundlagen ett skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp (2 kap. 6 § regeringsformen). JO har uttalat att tagande av urinprov är att betrakta som ett sådant kroppsligt ingrepp (dnr 5978-2006 och 479-2010). Därför har Skolinspektionen uttalat att inga drogtester kan genomföras i skolan utan att det finns ett fullt och reellt samtycke från eleven, och vårdnadshavarna om eleven inte är myndig. Enligt Skolinspektionen har en elev alltid rätt att avstå från att delta i ett test utan att behöva förklara varför, även om han eller hon tidigare har samtyckt. Om skolan ändå vill att en elev ska lämna ett urinprov kan kontakt tas med till exempel polisen, som kan tvinga en person att göra ett drogtest vid misstanke om påverkan.

Möjligheten till avstängning av en elev i gymnasieskolan regleras i skollagen. För beslut om avstängning krävs att åtgärden är rimlig i proportion till sitt syfte och övriga omständigheter. Innan ett beslut om avstängning ska eleven och elevens vårdnadshavare beredas tillfälle att yttra sig. I vissa fall ska samråd även ske med socialnämnden.

Beslut om avstängning kan bli aktuellt om en elev fuskar, stör eller hindrar undervisningen, utsätter någon för kränkande behandling eller på annat sätt påverkar de andra elevernas trygghet och studiero. I skollagen anges också hur lång tid ett sådant beslut om avstängning får avse. Avstängning får i första hand avse två veckor. Avstängningen får sedan förlängas om syftet med en kortare avstängningstid inte har uppnåtts eller om det av någon annan anledning bedöms nödvändigt med hänsyn till elevens uppträdande. Beslutet får dock aldrig avse mer än återstoden av pågående kalenderhalvår och tre ytterligare kalenderhalvår. Det är huvudmannen som beslutar om avstängning i normalfallet. Rektor får besluta om omedelbar avstängning om beslutet är nödvändigt med hänsyn till elevernas trygghet och studiero. Ett beslut av rektor gäller till dess att huvudmannen har prövat saken och får normalt inte avse längre tid än en vecka.

En elev i gymnasieskolan kan också stängas av helt eller delvis från utbildning med praktik eller där delar av utbildningen är förlagd till en arbetsplats utanför skolan. För att eleven ska kunna stängas av måste det vara uppenbart olämpligt att hon eller han deltar i de praktiska inslagen. En sådan avstängning kan gälla tills vidare, men kan upphävas till exempel om elevens livssituation ändras. Även ett sådant beslut ska normalt fattas av huvudmannen, men om det anses brådskande får rektorn besluta om omedelbar avstängning.

Om inte någon av de förutsättningar som anges i skollagen är uppfyllda finns ingen grund för avstängning. Beslut om avstängning får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. I det enskilda fallet ankommer det alltså ytterst på domstol att avgöra om en avstängning är förenlig med skollagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.