Avställda bilar

Skriftlig fråga 2018/19:319 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-26
Överlämnad
2019-02-27
Anmäld
2019-02-28
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige ska vara tryggt. Då är det viktigt att samhället ser till att minska möjligheten att begå brott. Det handlar om förebyggande arbete på olika nivåer, både när det kommer till den sociala och den materiella sidan. Samtidigt behövs det lagar som förhindrar brott, exempelvis mot vapeninnehav och användning av vapen.

Ett problem som har blivit vanligt är hur avställda fordon används i kriminell verksamhet. Det rör sig om bilar som har körförbud och som har bötfällts otaliga gånger. Som regel gäller att ett avställt fordon inte får brukas (17 § lagen om vägtrafikregister). Att medvetet låna ut ett sådant fordon utgör brott enligt både fordonsförordningen och lagen om vägtrafikregister. Problemet är att på papperet ägs fordonen av så kallade målvakter som ofta har stora skuldberg och domar. De lånar i sin tur ut bilarna till kriminella.

Problematiken är svårlöst. Det finns helt enkelt inga tydliga lagar som ger polisen stöttning. De poliser jag träffar uttrycker stor frustration över att de den ena dagen kan beslagta en bil, den andra dagen får se att den rullar i trafiken igen och den tredje dagen kanske får beslagta den på nytt – med en ny förare och fortfarande helt oskattad. På så sätt kommer polisen inte åt de riktiga bovarna utan det blir målvakten som återigen samlar in ytterligare en bot. Dagens lagstiftning gör det helt enkelt svårt för polisen att komma åt brottslingar som använder sig av avställda fordon i sin kriminella verksamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga jusitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta inom sitt ansvarsområde för att stoppa kriminaliteten kring avställda bilar?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:319 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2019/

00946/MRT

N2019/

00963/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:319 av Lars Mejern Larsson (S)
Avställda bilar och fråga 2018/19:327 av Lars Mejern Larsson (S) Kriminalitet kopplad till avställda bilar

Lars Mejern Larsson har frågat justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern tänker vidta inom sitt ansvarsområde för att stoppa kriminaliteten kring avställda bilar. Frågan har överlämnats till mig. Lars Mejern Larsson har också frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta inom mitt ansvarsområde för att stoppa kriminaliteten som är kopplad till avställda bilar. Jag väljer att svara på frågorna i ett sammanhang.

Jag delar Lars Mejern Larssons uppfattning att det är ett stort problem att avställda fordon används i kriminell verksamhet. Regeringen ser allvarligt på problemet med fordonsmålvakter. Regeringen vill skärpa lagstiftningen och gav därför i januari 2018 hovrättslagmannen Björn Hansson uppdraget att göra en översyn av regelverket mot fordonsmålvakter. Han redovisade sitt uppdrag i en promemoria i juli 2018.

I promemorian föreslås ett antal åtgärder i syfte att minska antalet fordonsmålvakter och målvaktsfordon. Bland annat föreslår utredaren att det införs ett användningsförbud för fordon med obetalda felparkeringsavgifter uppgående till ett visst belopp. Om fordon används i strid mot användningsförbudet ska fordonets registreringsskyltar tas om hand. Utredaren föreslår också att polisen ska ges utökade möjligheter att ingripa mot fordon med fordonsrelaterade skulder. Dessa åtgärder, liksom övriga förslag i promemorian, bereds för närvarande inom Regeringskansliet och regeringen kommer att återkomma till riksdagen i frågan.

Vidare föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2018 att 25 miljoner kronor per år skulle anvisas under perioden 2018–2020 som ett riktat statsbidrag till kommuner för att användas för bortforsling, uppställning och skrotning av målvaktsfordon. Riksdagen beslutade i enlighet med regeringens förslag.

Stockholm den 5 mars 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.