Till innehåll på sidan

Avstående från vaccin till förmån för andra länder

Skriftlig fråga 2020/21:2443 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-06
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi har nu fått det bekräftat: Sverige ligger efter med vaccineringen mot covid-19 varför målet att vaccinera samtliga vuxna i befolkningen innan halvårsskiftet inte går att nå. Mot bakgrund av att regeringen, precis som vid övrig hantering under pandemin, visar på en tämligen otrolig handlingsförlamning kan vi bara konstatera att detta knappast var ett oväntat besked. Det minsta man kunde förvänta sig var dock att regeringen tog detta på allvar i syfte att rädda så många liv bland befolkningen som möjligt. Det borde ligga i deras intresse att nu göra sitt yttersta för att minska den skada man genom brist på engagemang och uppenbar senfärdighet har orsakat.

Så är dock inte fallet. Bara dagar efter beskedet får vi i stället höra den nye biståndsministern tala om att Sverige bör erbjuda andra länder vaccin – redan innan vår egen befolkning är vaccinerad – av solidaritetsskäl. Han menar att denna uppoffring skulle behövas delvis för att förhindra uppkomsten av nya virusmutationer – som om de inte kunde dyka upp i Sverige som ju kommit att bli en smittohärd. Detta vansinne förvärras av att socialministern tycker att det är rätt att Sverige avstår från 70 000 vaccindoser som i stället, efter EU-beslut, ska gå till andra länder. Frågan man kan ställa sig är hur många svenska liv som socialministern beräknar att denna generositet kostar och varför de kan offras.

Det råder ingen tvekan om att den röda tråden i den röda regeringen än en gång innebär att man sätter andra länders medborgare framför sina egna. Det är ett något bisarrt påstående att vaccination av andra länders riskgrupper skulle hejda mutationer mer än om vi verkade för att snabbt vaccinera en så stor del av den svenska befolkningen som möjligt. Lika bisarrt är det att tro att viruset är ofarligt för dem som inte klassas som riskgrupper, som om långtidscovid inte existerade eller som om restriktioner och smittspridning bland icke-riskgrupper inte påverkade hälsan, ekonomin eller samhällets allmänna välmående. 

En dålig politik under rådande omständigheter kostar i liv och tragiska öden.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Har ministern beräknat effekterna av att Sverige avstår 70 000 vaccindoser och i så fall, vad är resultatet och hur ser ministern generellt på att erbjuda andra länder vaccin innan den svenska befolkningen är vaccinerad?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2443 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03294 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på frågan 2020/21:2443 av Markus Wiechel (SD) Avstående av vaccin till förmån för andra länder

Markus Wiechel har frågat mig om jag har beräknat effekterna av att Sverige avstår 70 000 vaccindoser och hur jag generellt ser på att erbjuda andra länder vaccin innan den svenska befolkningen är vaccinerad.

Vaccinationer mot covid-19 fortlöper i Sverige och vi ligger väl till vad gäller vaccinationstakt i EU. Under de närmsta månaderna kommer vaccinleveranserna att öka ytterligare och därmed även vaccinationstakten.

Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en prioriterad fråga för regeringen. Det är en fråga om solidaritet men det handlar också om upplyst egenintresse. Pandemin är inte över förrän den har besegrats överallt. Utan global tillgång till vaccin ökar risken för skadliga mutationer som också kan drabba Sverige, den ekonomiska återhämtningen försvåras och åratal av utveckling riskerar att raseras. Vårt bidrag till Covax spelar en viktig roll, och med våra 200 miljoner kronor är vi redan idag den EU-medlemsstat som efter Tyskland bidragit med mest resurser i förhållande till folkmängd.

När det gäller våra egna doser är regeringens målsättning att vi så skyndsamt som möjligt ska vaccinera den svenska befolkningen. Det går först. Vårt nationella vaccinprogram ska inte påverkas, men vi ska så fort som möjligt bidra till vaccineringen globalt tillsammans med andra EU-länder. Vi har avtal om fler doser än vi behöver och dessa ska inte förfaras, utan omfördelas till behövande länder t.ex. genom Covax. Ju snabbare världen vaccineras, desto bättre för oss alla.

Nyligen fick EU:s medlemsstater möjlighet att redan nu få del av vaccin som planerats att levereras senare under året. Medlemsstaterna har gemensamt beslutat att fördela en del av dessa tidigarelagda leveranser till ett antal medlemsstater som drabbats extra hårt av försenade leveranser. Det ligger i Sveriges intresse att hela EU får en hög vaccinationsgrad. De aktuella doserna kommer Sverige dock att erhålla senare under året. Sverige har därmed inte avstått vaccin utan kommer att få de doser vi har rätt till.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.