Avspänning i relationen till Ryssland

Skriftlig fråga 2016/17:989 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-02
Överlämnad
2017-03-03
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 2017 framhöll statsminister Stefan Löfven i sitt anförande att regeringen ska verka för avspänning i relationen till Ryssland. Det är naturligtvis alltid eftertraktansvärt med goda relationer till länder i Sveriges närhet.

Förutsättningarna att uppnå avspänning i relationerna till Ryssland måste dock betecknas som små så länge landet inte respekterar andra länders territoriella integritet och deras rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska vägval.

Vidare bedriver Ryssland enligt Säkerhetspolisen en betydande underrättelseverksamhet i Sverige samt även vad Säkerhetspolisen betecknar som krigsförberedande åtgärder. I ljuset av det ryska agerandet finns det naturligtvis en risk för att Ryssland uppfattar statsministerns uttalande som ett tecken på svensk undfallenhet. Det skulle snarast kunna uppmuntra ett än mer aggressivt ryskt agerande i relation till Sverige. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kommer försvarsministern, och i så fall hur, att verka för avspänning i relationen till Ryssland inom sitt politiska ansvarsområde? 

Svar på skriftlig fråga 2016/17:989 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00359/SI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:989 av Pål Jonsson (M) Avspänning i relationen till Ryssland

Pål Jonsson har frågat mig om jag kommer att verka för avspänning i relationen till Ryssland inom mitt politiska ansvarsområde.

Efter Rysslands illegala annektering av Krim i mars 2014 och Rysslands närvaro i östra Ukraina har Sverige fördömt det ryska agerandet. Sverige har också varit aktivt i arbetet med att utforma och upprätthålla EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av landets agerande i Ukraina.

Det militära samarbetet med Ryssland avbröts kort efter den illegala annekteringen av Krim. Regeringens ståndpunkt är att det saknas förutsättningar för att återuppta samarbetet med mindre än att Ryssland upphör med aggressionen mot Ukraina, uppfyller folkrättens krav på respekt för suveränitet och territoriell integritet, uppfyller sina åtaganden enligt Minsköverenskommelserna och upphör med den illegala annekteringen av Krim.

Stockholm den 15 mars 2017

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.