Till innehåll på sidan

Avslutad insats i den särskilt utsatta stadsdelen Araby

Skriftlig fråga 2017/18:215 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-02
Överlämnad
2017-11-03
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Stadsdelen Araby i Växjö kommun är utpekad som ett särskilt utsatt område i polisens nationella kartläggning. Ett särskilt utsatt område innebär att kriminaliteten är så pass allvarlig och frekvent att samhället inte har full kontroll över området, men också att det råder parallella strukturer där kriminella personer eller nätverk har stark påverkan på lokalsamhället. Det kan till exempel vara att man inte vågar tipsa polisen eller vittna i domstol om man sett någon begå ett brott. Andra faktorer som kännetecknar sådana områden är narkotikaförsäljning samt hot och våld mot blåljusverksamheter. Jag besökte för en tid sedan Växjö och stadsdelen Araby tillsammans med polis, och vid den tiden var området prioriterat med en satsning som innebar ökad polisiär närvaro för att arbeta mer effektivt, såväl brottsförebyggande som ingripande.

Polisledningen har nu beslutat att avsluta insatsen. En förklaring som förs fram är att det har skett en förbättring, men den egentliga orsaken verkar vara brist på polisiära resurser, som nu ska användas mer flexibelt. Detta beslut är fattat trots att området fortsatt är i stort behov av aktiva insatser från polisen, såväl förebyggande som repressiva, för att upprätthålla lag och ordning.

Liberalerna anser att de särskilt utsatta områdena måste kunna räkna med en kraftfull prioritering över tid; att komma åt brottsligheten i dessa områden är inget kortsiktigt projekt. Såväl polisens som Brottsförebyggande rådets studier visar att långsiktiga insatser är helt avgörande om samhällets insatser över huvud taget ska ge effekt.

Mot bakgrund av den kritik som kommit fram och det faktum att Araby fortsatt utgör ett särskilt utsatt område med hög kriminalitet blir min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta omgående för att polisen inte ska behöva dra sig tillbaka från de särskilt utsatta områdena?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:215 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:215 av Roger Haddad (L) Avslutad insats i den särskilt utsatta stadsdelen Araby

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vida omgående för att polisen inte ska behöva dra sig tillbaka från de särskilt utsatta områdena.

En prioriterad fråga för regeringen är att arbetet i de utsatta områdena ska stärkas och att fler poliser ska kunna bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i dessa områden. För att komma åt kriminaliteten i utsatta områden krävs ett långsiktigt och strategisk polisarbete. Det innefattar riktade insatser mot kriminella individer och nätverk samtidigt som man förstärker det brottsförebyggande och trygghetsskapade arbetet.

Polismyndigheten har inte dragit sig tillbaka från dessa områden, tvärt om. I merparten av de lokalpolisområden som inrymmer minst ett särskilt utsatt område har antalet polisanställda ökat och samverkan med andra aktörer har fördjupats.

Orsakerna till problemen i de utsatta områdena är emellertid komplexa och utvecklingen har pågått under lång tid. Problemen behöver lösas genom åtgärder som minskar sociala klyftor, ökar tryggheten och som bidrar till att återupprätta förtroendet för det civila samhället bland den överväldigande majoritet av laglydiga personer som bor i dessa områden.

Regeringens långsiktiga reformprogram för minskad segregation syftar till att lyfta utsatta områden och motverka strukturella orsaker till segregation genom åtgärder som svarar mot den faktiska problembilden. Reformprogrammet innehåller en rad åtgärder som tar sikte på långsiktiga lösningar, exempelvis minskad långtidsarbetslöshet, att lyfta skolorna och elevernas resultat, stärka samhällsservicen, minska bostadssegregationen och stödja det civila samhället. Den 1 januari 2018 inrättas en ny myndighet – Delegationen mot segregation – som ska arbeta för genomförandet av regeringens långsiktiga reformprogram. Programmet innehåller även åtgärder inom mitt och Polismyndighetens område – att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten.

Det är också viktigt med riktade brottsförebyggande insatser som involverar hela lokalsamhället. Regeringens brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, riktar sig till en bred målgrupp och även när det gäller denna typ av brottslighet är det viktigt att flera aktörer bidrar i det förebyggande arbetet.

Regeringen föreslår dessutom en satsning för att lyfta socioekonomiskt utsatta områden och kommuner. För detta avsätts 500 miljoner kr 2018, 1,5 miljarder kr 2019 och 2,5 miljarder kr per år från 2020. Därutöver har regeringen nyligen aviserat en historisk satsning som kommer att medföra kraftfulla resursförstärkningar till Polismyndigheten, inte minst i utsatta områden.

Jag kommer noga att följa hur myndigheten använder sina resursförstärkningar. Det är dock Polismyndigheten som själv beslutar hur personella resurser fördelas.

Stockholm den 14 november 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.