Avslag på ansökan om aktivitetsersättning

Skriftlig fråga 2020/21:62 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-16
Överlämnad
2020-09-16
Anmäld
2020-09-17
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ännu ett fall har nu rapporterats där en ung kvinna valt att ta sitt liv då samhällets stöd och det sociala skyddsnätet ej funnits i tillräcklig utsträckning.

Enligt socialförsäkringsbalken ska aktivitetsersättning beviljas från 19 års ålder och om den sökande under tiden kan delta i aktiviteter som kan antas ha en gynnsam inverkan på hans eller hennes sjukdomstillstånd eller fysiska eller psykiska prestationsförmåga.  Trots att allt uppfyllts så avslogs hennes ansökan. Försäkringskassans beslut överklagades till förvaltningsrätten, vilken beviljade henne ersättning. Dock kom beslutet för sent.

Enligt uppgifter från Försäkringskassan har antalet avslag på ansökan om aktivitetsersättning ökat, vilket gäller såväl nya som redan beviljade ärenden. Ingeborg Watz Forslund, områdeschef för aktivitetsersättning på Försäkringskassan, menar att det beror på att man fick ett regeringsuppdrag som menade att man skulle utveckla utredningarna inom ersättningen, varpå Försäkringskassan även genomförde en så kallad fördjupad rättslig kvalitetsuppföljning. Före 2015 fanns det nästan inga avslag och under åren har varken lagstiftning eller rättspraxis ändrats så ökningen går generellt sett inte att förklara förutom de regeringsuppdrag som givits. Problematiken att många mår dåligt är också känd av områdeschefen.

Att ersättning från välfärdssystemen hamnar rätt är av största vikt, men vid ett avslag är det viktigt att ungas förmågor tas till vara och att Försäkringskassan ser till att unga personer som får avslag på sin ansökan om aktivitetsersättning får vägledning till rätt instans, det vill säga att myndigheten tar sitt samordningsansvar, vilket också påpekades i Inspektionen för socialförsäkringens rapport Aktivitetsersättning till trettio års ålder – vad händer sedan? (ISF 2017:5) 

Precis som det är av största vikt att ersättning hamnar rätt är det av största vikt att vi har säkra bedömningar och att personer som har rätt till stöd inte nekas, riskerar att falla mellan stolarna, eller i värsta fall ge upp sin vilja att leva.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska felaktiga bedömningar av aktivitetsersättningen så att unga får det stöd de är berättigade till?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:62 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



S2020/06993/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:62 av Linda Lindberg (SD)
Avslag på ansökan om aktivitetsersättning

Linda Lindberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska felaktiga bedömningar av aktivitetsersättning så att unga får det stöd de är berättigade till.

Den som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning ska få den rehabilitering som behövs och ekonomisk trygghet. Regeringen har tidigare, bland annat i budgetpropositionerna för 2019 och 2020, konstaterat att avslagen gällande aktivitetsersättning har ökat kraftigt de senaste åren. Regeringen har noga följt utvecklingen och vidtagit insatser.

Försäkringskassans nya handläggningsrutiner, som tagits fram mot bakgrund av rättsliga granskningar, har synliggjort konsekvenserna av det regelverk som infördes 2008 av den dåvarande Alliansregeringen. För regeringen har det blivit tydligt att stödet till denna grupp behöver ses över. Unga vuxna med sjukdom eller funktionsnedsättning är ofta i särskilt behov av samhällets stöd. Därför beslutade regeringen den 26 mars 2020 om kommittédirektiven Ett mer ändamålsenligt regelverk i sjuk- och aktivitetsersättningen och för förmåner vid rehabilitering (dir. 2020:31). Syftet med utredningen är att säkerställa att sjuk- och aktivitetsersättningen ger trygghet vid långvarigt nedsatt arbetsförmåga, god förutsebarhet för den enskilde samt stabilitet i tillämpningen över tid. Vidare syftar utredningen till att skapa ett mer modernt regelverk som kan bidra till att förebygga ohälsa och ge stöd vid såväl rehabilitering som omställning till annat arbete. Utredningen ska redovisa uppdraget senast den 30 juli 2021.

Regeringen har också tidigare agerat för att säkerställa att de som får avslag på sin ansökan om aktivitetsersättning får hjälp och stöd. I augusti 2019 beslutades ett uppdrag till Försäkringskassan att förstärka stödet till unga som får avslag på sin aktivitetsersättning. Syftet med uppdraget är att säkerställa att ingen i målgruppen hamnar mellan olika ansvarsområden utan får det stöd som behövs för att på sikt kunna arbeta eller studera.

Stabilitet är avgörande för tilltron till sjukförsäkringen. Stora variationer i försäkringsutfall, trots oförändrat regelverk, riskerar att påverka tilltron negativt. Därför har regeringen gett Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i uppdrag att analysera orsakerna till variationen i avslag och nybeviljande av aktivitetsersättning.

Med hänsyn till att balansen mellan Försäkringskassans utredningsskyldighet och den enskildes ansvar kan variera beroende på förhållandet i det enskilda fallet har regeringen också uppdragit åt ISF att granska och analysera hur Försäkringskassan tillämpar bestämmelsen om utredningsskyldigheten i handläggning av ärenden gällande sjukpenning och aktivitetsersättning där ansökan om ersättning har avslagits.

Stockholm den 23 september 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.