Avskaffande av fas 3

Skriftlig fråga 2014/15:535 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-19
Överlämnad
2015-05-20
Anmäld
2015-05-21
Svarsdatum
2015-05-27
Sista svarsdatum
2015-05-27
Besvarad
2015-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har flera gånger aviserat att man vill avveckla fas 3. Regeringen föreslår, som senast i vårpropositionen, att det ska införas extratjänster inom vissa delar av välfärden.

Dock finns signaler från Arbetsförmedlingen om att man vill behålla sysselsättningsfasen. I ett tidigare internt dokument står att man vill ha kvar vissa fas 3-platser för dem som ”står mycket långt från arbetsmarknaden och varken kommer att vara aktuella för extratjänster i välfärden eller kunna tillgodogöra sig utbildning”.

Till Dagens Arena säger Arbetsförmedlingen att det kan finnas människor som under en övergångsperiod behöver den här typen av stöd. Även om man avvecklar sysselsättningsfasen ska den finnas den kvar som ett komplement.

Det som också är en risk är att flera riskerar att hamna i kläm. De extratjänster som har planerats når knappast upp till de över 35 000 som befinner sig inom sysselsättningsfasen. Risken är således att många riskerar att hamna i kläm.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

 

Hur ser arbetsmarknadsministern på de eventuella risker som kan uppstå med att långtidsarbetslösa kan hamna i kläm när regeringen fasar ut sysselsättningsfasen till förmån för ett ytterst litet antal extratjänster?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:535 besvarad av Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister

Dnr A2015/1589/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:535 av Jenny Petersson (M) Avskaffande av fas 3

Jenny Petersson har frågat mig hur jag ser på de eventuella risker som kan uppstå med att långtidsarbetslösa kan hamna i kläm när regeringen fasar ut sysselsättningsfasen till förmån för ett ytterst litet antal extratjänster.

Som jag svarade dig under interpellationsdebatten den 22 maj tänker regeringen succesivt avskaffa fas 3. Att minska långtidsarbetslösheten är en av arbetsmarknadspolitikens viktigaste utmaningar. Antalet personer som har varit inskrivna vid Arbetsförmedlingen i mer än två år är i dag dubbelt så många som innan finanskrisen 2008. Till skillnad från den tidigare alliansregeringen anser regeringen att deltagarna i fas 3 ska erbjudas riktiga jobb med kollektivavtalsenlig lön och anställningsvillkor eller utbildning istället för sysselsättning som inte upplevs meningsfull.

Då många av de långtidsarbetslösa behöver komplettera sin utbildning avser regeringen även att införa en möjlighet för deltagare i fas 3 att studera kortare kurser, i upp till ett år, vid komvux, universitet och högskola samt inom yrkeshögskola med bibehållet aktivitetsstöd.

Jag ser det värdefulla arbete som många arbetsintegrerande sociala företag gör för långtidsarbetslösa. Ingen långtidsarbetslös ska hamna i kläm utan jag vill poängtera att införandet av extratjänster i välfärden är ett första steg i avskaffandet av fas 3. Deltagarna i fas 3 har olika behov och olika förutsättningar och vi behöver därför en bred palett av insatser.

Regeringen avser att återkomma med ytterligare insatser för de personer som har fastnat i långtidsarbetslöshet.

Stockholm den 26 maj 2015

Ylva Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.