Till innehåll på sidan

Avsättandet av prodemokratiska ledamöter i Hongkongs lagstiftande församling

Skriftlig fråga 2020/21:431 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen för oppositionella politiker i Hongkong har förvärrats efter införandet av den påtvingade säkerhetslagen i juni. Den av Peking påtvingade lagen innebär ett brott mot Folkrepubliken Kinas internationella åtaganden liksom mot grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

Den 11 november meddelades att fyra prodemokratiska ledamöter fråntas sina platser i Hongkongs lagstiftande församling.

Med anledning av det som har anförts ovan önskar jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Hur har utrikesministern agerat för att markera mot det kinesiska kommunistpartiets förtryck av Hongkong?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:431 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:431 av Hans Wallmark (M)

Avsättandet av prodemokratiska ledamöter i Hongkongs lagstiftande församling

Hans Wallmark har frågat mig hur jag har agerat för att markera mot det kinesiska kommunistpartiets förtryck av Hongkong.

Regeringen fäster stor uppmärksamhet vid den allvarliga situationen i Hongkong.

Sverige och övriga EU står bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag.

Beslutet om att införa ny säkerhetslagstiftning i Hongkong, vilket bryter mot Kinas internationella åtaganden, måste fortsatt uppmärksammas i relationen EU-Kina. Det var angeläget att EU tog upp frågan med den kinesiska ledningen vid det toppmöte som skedde mellan EU och Kina den 22 juni samt vid det s.k. ledarmötet den 14 september.

Den 11 november skiljdes ledamöter i den lagstiftande församlingen i Hongkong från sina uppdrag eller avgick i protest efter att den Nationella Folkkongressen i Peking beslutat att ledamöters uppdrag kan avslutas utan rättslig prövning. EU reagerade gemensamt i ett tydligt uttalande den 12 november och uppmanade myndigheterna i Peking och Hongkong att tillse att ledamöterna omedelbart återfår sina uppdrag och att bakomliggande beslut dras tillbaka. Denna utveckling undergräver ytterligare åtnjutandet av mänskliga rättigheter, rättssäkerheten och demokratin, inklusive den politiska friheten och pluralismen i Hongkong.

I juli enades EU:s medlemsstater om ett antal rådslutsatser om Hongkong som anger en rad konkreta åtgärder som svar på händelseutvecklingen. EU:s höge representant kommer före årets slut att rapportera till rådet om genomförandet av rådslutsatserna.

Den 12 november uttalade jag mig angående allvaret i situationen på Twitter.

Det är viktigt att vi agerar enigt och en diskussion kommer att föras om vägen framåt. Regeringen verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Stockholm den 18 november 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.