Till innehåll på sidan

Avsaknad av testmateriel för covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1570 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-12
Anmäld
2020-06-15
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Innan coronaviruset på allvar nådde Sverige så menade socialministern att den svenska beredskapen för att hantera viruset var god. I efterhand har beredskapen kanske inte varit lika god som socialministern ville göra gällande.

Moderaterna drev på för att utöka testningen av covid-19 i Sverige. Efter påtryckningar gav regeringen med sig och gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en testningsstrategi för utökad testning i Sverige.

Enligt socialministern fanns det i början av maj en testningskapacitet för 100 000 tester i veckan, för övrigt en siffra som är regeringens målsättning. Moderaterna har sedan i mars drivit på för en utökad testning och har som målsättning att 150 000 tester i veckan ska genomföras. Under vecka 23, för vilken den senast uppdaterade siffran redovisas på Folkhälsomyndighetens hemsida, analyserades drygt 49 000 tester. Knappt hälften av den kapacitet som finns utnyttjas alltså.

Under denna process har socialministern pekat på regionernas ansvar för testningen för att komma upp i 100 000 tester i veckan. Bland prioriteringsgrupperna 1 till 4 hade regionerna ansvaret för grupp 1 och 2. Via Sveriges Kommuner och Regioner har regionerna nu tagit på sig ansvaret för att testa grupp 3, trots att de inte hade det ansvaret från början.

I dagarna har det kommit medieuppgifter om att det har rått akut brist på provtagningspinnar i regionerna. Folkhälsomyndigheten, som samordnande myndighet, och Socialstyrelsen, som nationell inköpscentral, misslyckades med att få fram provtagningspinnar till regionerna. Samtidigt som detta sker säger socialministern i en intervju i SVT att ”jag vill understryka att de (regionerna) behöver öka takten”.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hade ministern kännedom om den ovan nämnda bristen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1570 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

05310/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1570 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Avsaknad av testmateriel för covid-19

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om jag haft kännedom om en brist på provtagningspinnar i regionerna.

Att öka Sveriges förmåga att testa för covid-19 är viktigt för att bekämpa pandemin. Det har också funnits en bred politisk samsyn om att antalet testade bör uppgå till 100 000 i veckan. Den 30 mars gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19, och regeringen har avsatt totalt 6,9 miljarder kronor för ökad testning och smittspårning. Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen och i samarbete med flera aktörer byggt upp en stor laboratoriekapacitet, som kan användas av regionerna.

Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att bistå regionerna vid utbyggnaden av kapaciteten för PCR-testning och serologisk testning för covid-19. Folkhälsomyndigheten har också fått ett särskilt uppdrag att i samråd med länsstyrelserna skyndsamt säkerställa adekvata flödeskedjor för storskalig PCR-testning och serologisk testning för covid-19 i hela landet.

Regeringen har också tecknat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om utökad testning. Det är positivt att det finns en samsyn om värdet av testning. Ambitionen är att regionerna ska kunna testa alla som behöver testas.

Arbetet ger resultat. Antalet personer som testas ökar. Vecka 24 testades över 60 000 individer för aktiv infektion, även om antalet som testas skiljer sig åt mellan landets regioner.

I det fortsatta arbetet med att utöka testningen är regionerna centrala. Regionerna är enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och smittskyddslagen (2004:168) ansvariga för provtagning och analys av allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar. Enligt ovan nämnda överenskommelse har staten dock åtagit sig att ta kostnaderna för provtagning avseende covid-19 under återstoden av 2020.

Vad gäller provtagningspinnar bedömer Folkhälsomyndigheten att det i dagsläget inte föreligger någon brist på dessa. Detta eftersom ett flertal nationella beställningar har gjorts via Socialstyrelsen under våren. I de lägen regionerna inte själva kunnat säkra material har regionerna kunnat begära stöd från myndighetens nationella beredskapslager. Regionala bristsituationer har under våren varit under uppseglande, men har då hanterats genom fördelning från det nationella lagret.

Folkhälsomyndigheten har dessutom utvärderat en särskild egenprovtagningsmetod som kan användas av personer med milda symtom som är aktuella för testning för covid-19. Med denna metod kan provtagningen göras med kit bestående av vanliga bomullspinnar med transportrör. På så vis möjliggörs provtagning utan att provtagningspinnar som ska användas för prioriterade grupper inom vården förbrukas. Egenprovtagningsmetoden används idag av flera regioner, är validerad av flera laboratorier och fungerar mycket bra.

Stockholm den 24 juni 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.