Till innehåll på sidan

Avsaknad av kontroll av tillbakaresande IS-terrorister

Skriftlig fråga 2021/22:183 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-18
Överlämnad
2021-10-18
Överlämnad
2021-10-18
Anmäld
2021-10-19
Anmäld
2021-10-19
Sista svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27
Svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Göteborgs-Posten (GP) kommer Sveriges regering nu att hjälpa ytterligare IS-terrorister att ta sig tillbaka till Sverige. Det rör sig om ytterligare minst tio kvinnor och 20 barn, som sitter i lägret Roj i nordöstra Syrien. Det är fler än vad UD tidigare angett.

Sverige har visserligen en skyldighet att ta emot svenska medborgare och släppa in dem i landet när de anländer, men det finns ingen skyldighet för Sverige att underlätta för personer, som tillhört den värsta mördarsekten i modern tid och som har rest till länder som UD avrått från, att ta sig till våra statsgränser. Ändå är regeringen dessa behjälpliga med att ta sig tillbaka till Sverige.

Kabinettsekreterare Robert Rydberg säger till GP att ”våra beräkningar är att det i dagsläget finns tio kvinnor och 20 barn med svensk anknytning i ett av lägren i nordöstra Syrien, möjligen ytterligare några i ett annat läger som vi tyvärr inte haft tillträde till på samma sätt”.

Det kan alltså röra sig om fler än dessa 30, som regeringen nu ska hjälpa att ta sig tillbaka till Sverige.

Kabinettsekreteraren säger vidare att kvinnorna överlämnades till svensk personal redan vid lägerstängslen och att de togs bilvägen till den irakiska gränsen och sedan vidare till staden Erbil. Från Erbil tog sig kvinnorna vidare med reguljärflyg. De har skrivit på ansökningar om konsulärt bistånd och blir därmed återbetalningsskyldiga för biljetten för sig själva och sina barn, framhåller han.

Men i en tidigare skriftlig fråga (2021/22:54) till utrikesministern, och även en fråga till kabinettsekreteraren vid utskottsmöte, har man vägrat att uppge vad kostnaderna för att bistå dem att ta sig till Sverige är. Det vill man av ”sekretesskäl” inte uppge inför svenska folket.

Kabinettsekreteraren säger också följande: ”Låt oss inte glömma bort det faktum att ett mycket stort antal IS-svenskar, inklusive män, har tagit sig tillbaka på andra vägar till Sverige, utan att säkerhetspolisen har mött dem på Arlanda, utan att svenska myndigheter har känt till att de har smitit tillbaka på olika sätt till Sverige. Det är något som jag tycker att vi har anledning att ännu mer oroa oss för.”

Uttalandet bör få de flesta svenskar att känna stor oro. Det innebär nämligen att regeringen och myndigheterna saknar kontroll över vilka som släpps in i vårt land och att personer som man, uppenbarligen utifrån kabinettsekreterarens uttalande, vet har ingått i mördarsekten obehindrat kunnat ta sig genom Europa tillbaka till Sverige – eller direkt från andra destinationer till Sverige – utan att myndigheterna har någon kontroll. Hur är det ens möjligt att sådana personer kan resa och ta sig till och in i Sverige utan att regering och myndigheter har någon kännedom om det?

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att, i syfte att förhindra att utsätta svenska folket för fara, vidta några åtgärder för att skärpa gränskontroller och kontroller av personer som försöker ta sig in i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:183 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/0 3594 Justitiedepartementet Inrikesministern Till Riksdagen

Svar på fråga 2021/22:183 av Björn Söder (SD) Avsaknad av kontroll av tillbakaresande IS-terrorister

Björn Söder har frågat justitie-och migrationsminister Morgan Johansson om han avser att, i syfte att förhindra att utsätta svenska folket för fara, vidta några åtgärder för att skärpa gränskontroller och kontroller av personer som försöker ta sig in i Sverige. Frågan har överlämnats till mig.

Vid den gränskontroll som Sverige bedriver mot vår yttre gräns kontrolleras samtliga resande mot tillgängliga system som bland annat visar om en person är efterlyst, ska hindras från att resa in i Schengen eller reser på handlingar som är spärrade. Svenska medborgare kan dock inte nekas inresa. Personer som på annat sätt reser in i Schengenområdet från tredjeland genomgår motsvarande kontroll vid gränsen i den aktuella medlemsstaten. Sedan 2015 har Sverige återkommande återinförd gränskontroll vid inre gräns som ytterligare en åtgärd för att bättre kunna bemöta allvarliga hot mot allmän ordning eller inre säkerhet, bland annat i form av terrorism. Säkerhetspolisen och gränspolisen arbetar tillsammans och med sina internationella kollegor för att dessa kontroller ska utföras så effektivt som möjligt.

I Säkerhetspolisens uppdrag ingår att förhindra att utländska medborgare som är eller kan bli ett säkerhetshot mot Sverige uppehåller sig eller etablerar sig i landet. Det innebär bland annat att myndigheten är remissinstans till Migrationsverket. Säkerhetspolisen kan också ansöka hos Migrationsverket om att en person ska utvisas och i samband med detta tillfälligt ta personen i förvar.

En utredning har haft i uppdrag att ta fram förslag till en ny lag som ska ersätta lagen om särskild utlänningskontroll. Förslaget innebär bland annat lägre krav för utvisning av personer som utgör ett kvalificerat säkerhetshot och utökade möjligheter till tvångsmedelsanvändning mot sådana individer. Frågan bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen har förbättrat rättsväsendets förutsättningar genom omfattande ekonomiska satsningar och genom lagstiftning om bland annat hemlig dataavläsning, straffansvar för samröre med en terroristorganisation och utvidgning av straffansvar för utbildning, resa och finansiering kopplat till terroristbrottslighet. Genom lagändringar har regeringen också arbetat för att förenkla informationsutbytet mellan berörda myndigheter.

Vidare har regeringen under flera år arbetat aktivt med att stärka samverkan mellan relevanta myndigheter, bland annat genom inrättandet av Center mot våldsbejakande extremism (CVE), som också spelar en viktig roll i stöd till kommunernas arbete med återvändande vuxna och deras barn.

De kvinnor och barn som under den senaste tiden har anlänt till Sverige efter att ha befunnit sig i nordöstra Syrien, har kommit hit under kontrollerade och ordnade former. Kostnaderna för kvinnornas och barnens flygbiljetter täcks av kvinnorna själva, i enlighet med lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd. Säkerhetspolisen gör individuella bedömningar av samtliga återvändares avsikt och förmåga, såväl vid återvändandet som efteråt. Jag har fullt förtroende för svenska myndigheters arbete med dessa frågor och kommer att fortsätta följa detta viktiga arbete noga.

Stockholm den 27 oktober 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.