Till innehåll på sidan

Avsaknad av konkurrens inom postmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1185 av Grönfeldt Bergman, Lisbeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-16
Anmäld
2007-05-16
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2006/07:1185 Avsaknad av konkurrens inom postmarknaden

av Lisbeth Grönfeldt Bergman (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Den svenska postmarknaden avreglerades formellt sett 1993. Alltjämt har Posten AB över 90 procent av marknadsandelarna inom postmarknaden vilket tyder på avsaknad av konkurrens. Samlat ansvar inom postområdet samt området för elektronisk kommunikation har som central förvaltningsmyndighet Post- och telestyrelsen (nedan PTS). Dess verksamhet fastställs i förordning (1997:401) med instruktion för PTS. I denna stadgas att PTS inom postområdet ska övervaka prisutvecklingen; inom området för elektronisk kommunikation stadgas däremot att PTS förutom övervakning av prisutvecklingen också ska främja en sund konkurrens. Det saknas således en tydlig konsekvens i förordningen rörande konkurrensfrämjandet. Avsaknaden av konkurrens inom postmarknaden har naturligtvis flera orsaker, men den ovan beskrivna skillnad som finns i den nämnda förordningen visar på en grundläggande brist i regelverket.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att komma till rätta med den bristande konkurrensen inom postmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1185 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1185 Avsaknad av konkurrens inom postmarknaden

Statsrådet Åsa Torstensson

Lisbeth Grönfeldt Bergman har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att komma till rätta med den bristande konkurrensen inom postmarknaden.  

Inledningsvis vill jag säga att det är en viktig fråga som Lisbeth Grönfeldt Bergman tar upp eftersom den rör målet med postpolitiken det vill säga frågan om en väl fungerande postmarknad. Även om vi kan se positiva effekter av liberaliseringen av den svenska brevmarknaden måste konkurrensen sägas vara svag och ömtålig.

Posten har en fortsatt dominerande ställning särskilt när det gäller marknadssegmentet för enstaka försändelser. Ingenting talar för att några genomgripande förändringar är att vänta, skriver Post- och telestyrelsen i sin senaste rapport Service & konkurrens 2007. City Mail är störst av de privata operatörerna och konkurrerar med Posten på vissa delmarknader, liksom 30-talet privata postoperatörer av vilka de senare i huvudsak bedriver lokal verksamhet på mindre orter.

Att det finns ett så begränsat antal företag på brevmarknaden har sannolikt flera orsaker. Höga etableringshinder, särskilt när det gäller rikstäckande övernattbefordran, kan vara en anledning. En annan kan vara de tidigare bristerna i postlagen avseende villkoren för nyttjandet av den postala infrastrukturen. Numera innehåller postlagen en regel om skyldighet rörande postboxar. Härigenom är det möjligt för de olika tillståndshavarna att dela ut post i varandras postboxar. Postlagen innehåller i dag inte några andra direkta bestämmelser som syftar till att underlätta eller främja konkurrens.

Lisbeth Grönfeldt Bergman nämner i sin fråga att Post- och telestyrelsen (PTS) ska främja en sund konkurrens inom området för elektronisk kommunikation. Vidare nämns att PTS inte har en motsvarande roll inom postområdet. Förslaget att PTS skulle ha en sådan roll har tidigare övervägts men inte genomförts. Orsaken är att Konkurrensverket är den myndighet som har det generella ansvaret för konkurrensfrågorna och för tillämpningen av konkurrenslagen som innehåller allmänna bestämmelser vilka även är tillämpliga på postmarknaden.

Post- och kassaserviceutredningen föreslog i sitt slutbetänkande Postmarknad i förändring (SOU 2005:5) att PTS, utöver nuvarande uppgifter, skulle få en konkurrensfrämjande uppgift och kunna verka för att postmarknaden fungerar effektivt ur ett konkurrensperspektiv i vissa särskilt angivna avseenden. Bland utredningens förslag finns också åtgärder mot otydlig prissättning och diskriminering.

Eftersom frågan är under beredning vill jag i dagsläget inte uttala mig om vilka åtgärder som eventuellt kan komma att övervägas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.